Tort czekoladowy
- 9 jajek w rozmiarze L-XL
- 300 g cukru
- 120 g gorzkiego kakao
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 250 g serka Mascarpone
- 250 ml śmietany 36 %
- 200 g gorzkiej czekolady
Dodatki:
- konfitura malinowa
- 200 g świeżych malin
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- 3 tortownice o śr. 26 cm
- papier do pieczenia
- 2 miski
Porada szefa kuchni
Choć tort jest przepyszny, to czasem stanowi ciężkie wyzwanie jeśli chodzi o pochłonięcie go w całości za pierwszym podejściem. Aby uniknąć wysuszenia jego nadkrojonej powierzchni, zakryj ją dokładnie kromkami pieczywa tostowego. Brzegi tortu zachowają wilgoć, tym samym jego kawałki będą równie atrakcyjne drugiego dnia.
Tort czekoladowy przepis
- Oddziel białka od żółtek do osobnych misek. Żółtka utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.
- Dodaj do tej masy kakao i wymieszaj całość szpatułką. Nie używaj do mieszania miksera ponieważ rozsypie się po całej kuchni.
- Białka ubij na sztywną pianę w osobnej, szklanej misie na sztywno, a następnie połącz obie masy i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- Tortownice wyłóż na spodzie papierem do pieczenia i wysmaruj wewnątrz całe masłem.
- Masę podziel równo na 3 tortownice i piecz w piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw w chłodne miejsce, aby ostygły.
- W garnku zagotuj wodę. Następnie ustawiając misę nad parą ubij w niej żółtka do kremu z połową cukru. Cały czas kontroluj stan żółtek, aby się nie ścięły.
- Na garnku z gotującą się wodą ustaw misę i wrzuć do niej pokruszoną czekoladę. Co chwilę przemieszaj, aby czekolada się roztopiła. Płynną odstaw aby stygła.
- W osobnej misie utrzyj masło z drugą częścią cukru. Następnie dodaj Mascarpone i ucieraj, aż uzyskasz gładką masę.
- Połącz żółtka z masą i miksuj przez chwilę do całkowitego połączenia się mas.
- Przy użyciu miksera ubij śmietanę na sztywno.
- Do głównej masy dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj do całości bitą śmietanę i delikatnie połącz obie masy.
- Odstaw krem w chłodne miejsce, aby mógł zacząć tężeć.
- Jeden z biszkoptowych blatów posmaruj konfiturą malinową i wyłóż na nią 1/3 część kremu. Przykryj kolejnym biszkoptem i powtórz czynność.
- Na ostatni blat biszkoptowy rozłóż tylko krem i udekoruj malinami.
- Włóż tort na 2 godziny do lodówki, aby „odpoczął”.
czekolada i maliny, lepiej być nie może!