Tort czekoladowy


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 9 jajek w rozmiarze L-XL
  • 300 g cukru
  • 120 g gorzkiego kakao
  • Krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g serka Mascarpone
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • Dodatki:

  • konfitura malinowa
  • 200 g świeżych malin

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • 3 tortownice o śr. 26 cm
  • papier do pieczenia
  • 2 miski

Porada szefa kuchni

Choć tort jest przepyszny, to czasem stanowi ciężkie wyzwanie jeśli chodzi o pochłonięcie go w całości za pierwszym podejściem. Aby uniknąć wysuszenia jego nadkrojonej powierzchni, zakryj ją dokładnie kromkami pieczywa tostowego. Brzegi tortu zachowają wilgoć, tym samym jego kawałki będą równie atrakcyjne drugiego dnia.

Jeśli macie okazję do świętowania, to oprócz huku szampana i confetti we włosach nie może zabraknąć w tym dniu toastu czekoladowego! Nasze uroczyste, zniewalająco pyszne cudo uświetni każde przyjęcie. Uwaga, Panie i Panowie, oto na stół wjeżdża puszysty, kremowy tort kakaowy z malinową konfiturą. Będzie jeszcze bardziej efektowny, gdy udekorujecie go świeżymi malinami. Kto nie chciałby dmuchać na nim urodzinowych świeczek? Już sam w sobie będzie prezentem i to najlepszym, bo własnoręcznie zrobionym i czekoladowym! „Sto lat, sto lat...”!

Tort czekoladowy przepis

  1. Oddziel białka od żółtek do osobnych misek. Żółtka utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.
  2. Dodaj do tej masy kakao i wymieszaj całość szpatułką. Nie używaj do mieszania miksera ponieważ rozsypie się po całej kuchni.
  3. Białka ubij na sztywną pianę w osobnej, szklanej misie na sztywno, a następnie połącz obie masy i wymieszaj.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  5. Tortownice wyłóż na spodzie papierem do pieczenia i wysmaruj wewnątrz całe masłem.
  6. Masę podziel równo na 3 tortownice i piecz w piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw w chłodne miejsce, aby ostygły.
  7. W garnku zagotuj wodę. Następnie ustawiając misę nad parą ubij w niej żółtka do kremu z połową cukru. Cały czas kontroluj stan żółtek, aby się nie ścięły.
  8. Na garnku z gotującą się wodą ustaw misę i wrzuć do niej pokruszoną czekoladę. Co chwilę przemieszaj, aby czekolada się roztopiła. Płynną odstaw aby stygła.
  9. W osobnej misie utrzyj masło z drugą częścią cukru. Następnie dodaj Mascarpone i ucieraj, aż uzyskasz gładką masę.
  10. Połącz żółtka z masą i miksuj przez chwilę do całkowitego połączenia się mas.
  11. Przy użyciu miksera ubij śmietanę na sztywno.
  12. Do głównej masy dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  13. Na koniec dodaj do całości bitą śmietanę i delikatnie połącz obie masy.
  14. Odstaw krem w chłodne miejsce, aby mógł zacząć tężeć.
  15. Jeden z biszkoptowych blatów posmaruj konfiturą malinową i wyłóż na nią 1/3 część kremu. Przykryj kolejnym biszkoptem i powtórz czynność.
  16. Na ostatni blat biszkoptowy rozłóż tylko krem i udekoruj malinami.
  17. Włóż tort na 2 godziny do lodówki, aby „odpoczął”.