Papryka faszerowana mięsem
- 250 g mielonej wołowiny (najlepsza jest łopatka)
- 3 – 4 średnie papryki Ramiro
- 1 większy bakłażan
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 100 g sera pleśniowego (np. Saint Agur, lub niebieski Lazur)
- sól i pieprz do smaku
- kurkuma
- mielony kardamon
- mielony cynamon
- oliwa z oliwek
TO CI SIĘ PRZYDA
- papier do pieczenia lub nacynie żaroodporne
Porada szefa kuchni
Aby mięso było rozdrobnione, podczas duszenia na patelni ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Bądź ostrożny przy tej czynności, aby nie uszkodzić powłoki patelni. Tak rozdrobnione mięso jest bardziej sypkie przez co równomierniej doprawione.
Papryka faszerowana mięsem przepis
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Bakłażana umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Obkrój warzywo ze skórki na grubość ok. 1 cm. Miąższ ze środka wraz z gniazdem nasiennym możesz użyć do potrawy, to zagęści danie.
- Obkrojone części bakłażana natrzyj odrobiną soli, a po 5 minutach opłucz pod bieżącą wodą i przetrzyj papierowym ręczniki9em do sucha. Następnie pokrój całość w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę. Gdy zacznie się robić szklista dopraw ją odrobiną soli. To sprawi, że stanie się bardziej miękka.
- Następnie wrzuć na patelnię mięso i cały czas mieszając duś je, aż się lekko przyrumieni. Dodaj do smaku przypraw. Kurkumy, kardamonu i cynamonu dodawaj bardzo ostrożnie ponieważ mają bardzo wyrazisty smak.
- Dorzuć do całości bakłażana i duś jeszcze przez 5 – 7 minut na małej mocy palnika.
- Pomidorki koktajlowe opłucz, a następnie przekrój na połówki.
- Ser pleśniowy pokrój lub rozdrobnij na kawałki o grubości ok 0,5 cm.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Papryki opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie przekrój je na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
- Do przekrojonych połówek papryki nałóż porcje mięsa z bakłażanem. Na nim poukładaj połówki pomidorków oraz ser pleśniowy.
- Papryki rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika i odczekaj 5 minut, aby odrobinę ostygły przed podaniem.
Pyszne! Trochę zmodyfikowałam, bo gustuję w innych przyprawach – kardamon i cynamon zastąpiłam świeżym tymiankiem i rozmarynem, mam nadzieję że wyszło tak samo dobre jak oryginalne.
Czy mogę zastąpić mięso wołowe jakimś mniej tłustym?
Fajny pomysł z tymi przyprawami – tak nietypowo, polecam jeszcze garam masalę, to indyjska przyprawa, moja ulubiona i dodaję ją właśnie do dań mięsnych
Użyj wymieszanych w proporcjach 1:1 szynki i karkówki wieprzowej.