Krem z żółtej papryki


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 żółtych, słodkich papryk
  • 1 ostra papryczka
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kurkuma, kardamon lub inne ulubione przyprawy
  • 1 łyżka masła
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • chipsy warzywne np. z marchewki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Aby krem zyskał złocisty żółty kolor dodaj do niego odrobinę kurkumy. Ta przyprawa poza kolorowego upiększenia sprawi, że krem będzie bardziej rozgrzewający. Uważaj z ilością ponieważ już niewielka ilość kurkumy zmieni kolor i smak. Na cały garnek wystarczy płaska łyżeczka deserowa.

Jesienna słota – uwaga, pomocy, ratunku! Co zrobić, gdy wrócimy z pracy lub uczelni do domu, targani po drodze bezlitosnym wiatrem i smagani okrutnym deszczem? Rozgrzać się do czerwoności! Albo chociaż złocistej barwy, jak micha zupy kremu z pieczonej żółtej papryki. Jej pikantne dodatki: chili, imbir oraz czosnek, podziałają na Was lepiej niż wełniany koc i rutinoscorbin, co więcej – wspomogą Waszą odporność na kolejne wyjście. A więc złoto do gara i do brzucha :-) Może zażywacie jakieś inne kremowe zupki na rozgrzewkę?

Krem z żółtej papryki przepis

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  2. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój na większe cząstki i rozłóż na pergaminie rozłożonym na blasze do pieczenia.
  3. Skrop całość oliwą i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Skórka papryki powinna być przypieczona.
  4. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  5. W garnku rozgrzej masło i wrzuć do środka czosnek z cebulą. Smaż je, aż cebula się przyrumieni.
  6. Następnie dodaj do garnka paprykę i całość zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut.
  7. Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz ulubionymi przyprawami.
  8. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie odczekaj chwilę, aż ostygnie.
  9. Gotowy krem podawaj z chipsami warzywnymi.