Krem z żółtej papryki
- 5 żółtych, słodkich papryk
- 1 ostra papryczka
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kurkuma, kardamon lub inne ulubione przyprawy
- 1 łyżka masła
- 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- chipsy warzywne np. z marchewki
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Aby krem zyskał złocisty żółty kolor dodaj do niego odrobinę kurkumy. Ta przyprawa poza kolorowego upiększenia sprawi, że krem będzie bardziej rozgrzewający. Uważaj z ilością ponieważ już niewielka ilość kurkumy zmieni kolor i smak. Na cały garnek wystarczy płaska łyżeczka deserowa.
Krem z żółtej papryki przepis
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój na większe cząstki i rozłóż na pergaminie rozłożonym na blasze do pieczenia.
- Skrop całość oliwą i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Skórka papryki powinna być przypieczona.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i wrzuć do środka czosnek z cebulą. Smaż je, aż cebula się przyrumieni.
- Następnie dodaj do garnka paprykę i całość zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut.
- Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz ulubionymi przyprawami.
- Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie odczekaj chwilę, aż ostygnie.
- Gotowy krem podawaj z chipsami warzywnymi.
Co za kolor! Właśnie on mnie skusił! Doprawiłam krem curry i zjadłam z grzankami – mega. Co do innych rozgrzewaczy, to polecam też pikantną zupę krem z marchewki z kropką kwaśnej śmietany – błogie ciepło już minutę po spożyciu
Czy zamiast kurkumy mogę dodać moją ulubioną garam masalę? Czy będę musiała wtedy również dodać ostrą paprykę? Nie chcę, żeby była aż tak ostra…
Też jestem wielbicielką kolorowych zupek, ostatnio zrobiłam ziołowy krem z pomidorów, a teraz takie złoto – bardzo smaczna zupa! Dobry pomysł z pieczeniem papryki, to daje fajny aromat.