Pyszny deser malinowo jeżynowy
- 3 żółtka
- 250 g Mascarpone
- 500 g śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 120 g świeżych malin
- 120 g świeżych jeżyn
Polewa:
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- 2 miski
- sito
- rondel
Porada szefa kuchni
Pamiętaj o tym, aby śmietana którą będziesz ubijać była schłodzona. Jeśli będzie w temperaturze pokojowej może z niej bardzo szybko przy miksowaniu powstać masło. A jeśli takowe zacznie się tworzyć, dodaj odrobinę schłodzonej śmietanki i wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.
Pyszny deser malinowo jeżynowy przepis
- Owoce umyj i osusz na sitku.
- Śmietanę ubij mikserem na sztywno.
- W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodaj do niej serek Mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Następnie połącz delikatnie obie masy razem. Gotową rozłóż do naczynek, w których będziesz podawać deser i włóż do lodówki.
- Składniki polewy umieść w rondelku i na małej mocy palnika podgrzej je cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, a masa zacznie się robić gładka, wyłącz palnik.
- Deser udekoruj owocami. Z wierzchu polej polewą, ale dopiero przed podaniem.