Pieczone ziemniaki jak z ogniska
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła o zawartości 83% tłuszczy
- świeże zioła np. tymianek, oregano
- świeże kiełki rzodkiewki
- starty oscypek lub inny twardy ser
- jogurt naturalny
- sól gruboziarnista
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
- ręcznik papierowy
Porada szefa kuchni
Te ziemniaki najlepiej smakują z ogniska! Przygotuj je według przepisu, zawiń w folię aluminiową i wrzuć do żaru wygasającego się ogniska. W tej temperaturze będą się piekły ok 33 – 45 minut. Polecam również urozmaicić masło świeżymi ziołami oraz gniecionym czosnkiem.
Pieczone ziemniaki jak z ogniska przepis
- Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz w tym celu użyć szczoteczki lub gąbki.
- Osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
- Ostrym nożem natnij na krzyż do głębokości 1/3 ziemniaka.
- W to miejsce ułóż masło, sól oraz zioła.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki owiń folia aluminiową i włóż do piekarnika na 45 – 60 minut.
- Po wyjęciu ziemniaków odczekaj, aby ostygły.
- Następnie posyp je serem i udekoruj jogurtem z kiełkami.
Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz w tym celu użyć szczoteczki lub gąbki – chodzi tutaj o szczoteczkę taką do rąk czy szczoteczkę do zębów?
Pozdrowienia
Z.
Szkoda zużywać do tego celu szczoteczki do zębów :) a poza tym ma małą powierzchnię ścierną w porównaniu do tej do rąk. Użyj tej większej :)