Biszkopt z kremem i malinami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • Krem:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki wódki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • miska szersza od garnka

Każdy ma czasami ochotę na chwileczkę zapomnienia. Gdy pragnę zapomnieć o troskach dnia codziennego po prostu gotuję lub piekę. Ostatnio naszła mnie ochota na małe co nie co. Sęk w tym, że wyszła mi wspaniała duża blacha ciasta, które podbiło podniebienia moich gości oraz nieskromnie pisząc - moje. Fantazyjne połączenie miękkiego w środku i chrupiącego na zewnątrz biszkoptu ze wspaniałym kremem waniliowym daje wprost niezwykłe rezultaty. A zatem do dzieła.

Biszkopt z kremem i malinami przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C – dolna i górna grzałka.
  2. Oddziel białka jajek od żółtek.
  3. Ubij z białek sztywną pianę, dodaj cukru i miksuj na małych obrotach, aż pozbędziesz się kryształków.
  4. Dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Przesiej mąkę do piany i wymieszaj.
  6. Dodaj ocet i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
  7. Na koniec wlej olej i ponownie wymieszaj.
  8. Wszystko wlej do blaszki i włóż do piekarnika na ok. 30 minut. Następnie wyjmij i odłóż, aby biszkopt ostygł. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek ponieważ biszkopt opadnie.
  9. Nalej wodę do garnka i zagotuj.
  10. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Połóż miskę na garnku (kąpiel wodna) i miksuj jej zawartość, aż uzyskasz jednolitą masę. Wtedy ściągnij miskę z garnka z wodą.
  11. W oddzielnym garnku zmiksuj masło z margaryną.
  12. Do garnka z masą maślaną wlej masę jajeczną i wódkę. Całość ucieraj, aż powstanie gładka masa. Odstaw na chwilę do lodówki pod przykryciem.
  13. Przetnij biszkopt na pół. Na jedną połowę nałóż warstwę masy, a następnie przykryj ją drugą połową ciasta. Na nią również nałóż warstwę masy.
  14. Na wierzch ciasta rozsyp maliny i polej je lekko stężałą galaretką.