Rolada z polędwiczek z kaszą i sosem boczniakowym
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 woreczek kaszy perłowej
- 300 g wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- masło
- olej
- sól, pieprz
- słodka papryka
Sos boczniakowy:
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 mała śmietana 30%
- tymianek
- sól, pieprz
- 1 cebula
- masło
TO CI SIĘ PRZYDA
- tłuczek
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Jeśli masz kilka mniejszych kawałków mięsa i chcesz z nich zrobić roladę możesz je połączyć ze sobą poprzez zbicie. Rozbij brzegi płatów przykryte folią spożywczą tak aby były cienkie i miały wgłębienia po tłuczku. Następnie nałóż na siebie mocno stłuczone brzegi i tłuczkiem zbij razem. Teraz pozostaje tylko zawijać w roladę.
Rolada z polędwiczek z kaszą i sosem boczniakowym przepis
- Wątróbkę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do naczynia i zalej mlekiem. Namaczaj przez 15 minut.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę i przełóż do małej miski
- W garnku ugotuj kaszę.
- Polędwiczkę nacinaj w jednej linii wzdłuż włókien, aby uzyskać prostokątny płat. Tnąc odchylaj wycięty płat aby łatwiej ciąć głębiej mięsa.
- Oprawioną polędwiczkę rozłóż płasko na drewnianej desce, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem grubsze fragmenty. Dopraw solą pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Odsącz dokładnie wątróbkę i wrzuć ją na patelnię. Gdy się lekko zarumieni dodaj łyżkę masła, cebulę i dopraw pieprzem. Gotową wątróbkę odstaw do przestudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Wymieszaj kaszę z wątróbką i dopraw solą. (wystarczy połowa kaszy i cała wątróbka)
- Na desce rozłóż folię aluminiową większą od płata mięsa, delikatnie posmaruj oliwą i rozłóż polędwiczkę.
- Na polędwiczkę rozłóż farsz i zawiń jak roladę. Folię dokładnie owiń wokół mięsa, a rogi zakręć mocniej jak cukierek (rób to uważnie, aby folia nie pękła).
- Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika i piecz 25 minut.
- Grzyby umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je w równe paski od kapelusza w kierunku nóżek.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło z niewielka ilością oleju i wrzuć pokrojone grzyby. Gdy woda lekko odparuje dodaj łyżkę masła i cebulę.
- Zeszkloną cebule dopraw solą z pieprzem i zalej śmietanką.
- Całość duś na małym ogniu aż śmietana się zredukuje.
Też byłam na tym festiwalu, super potrawy, nawet udało mi się załapać na sałatkę – pychota