Porady kulinarne
Cała sztuka gotowania składa się z połączenia kilku sztuczek, wystarczy się ich nauczyć i można gotować. Jest to trochę jak układanie klocków LEGO. Postanowiłem zebrać w jednym miejscu wszystkie sztuczki kucharskie, które nie tylko pomogą w gotowaniu, ale i we wszystkich około kuchennych sprawach. Porady kulinarne, bez których się nie obejdziecie.
Ostrzenie:
Jeśli stępiły wam się nożyczki proponuję wykorzystać zwykłą folię aluminiową kilka krotnie złożoną lub papier ścierny. Takie materiały po prostu tniemy, a nożyczki same się ostrzą.
Gotowanie, smażenie:
- Aby podkreślić smak kalafiora gotujemy go w mleku z odrobiną cukru.
- Aby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny. Poza tym gotujemy bez przykrywki.
- Fasolę moczymy wraz ze zmielonym kminkiem a potem razem gotujemy. Na koniec przelewamy przez sito i pozbywamy się kminku. Skutek – brak wzdęć.
- Strączkowe warzywa solimy po ugotowaniu, inaczej są twarde.
- Po ugotowaniu zielone warzywa przelewamy lodowatą wodą – pozostają zielone.
- Aby moczona fasola szybciej pęczniała dodajemy szczyptę sody.
- Wodę na wrzątek solimy na końcu, inaczej dłużej się gotuje.
- Jeśli gotujemy jajka wrzucamy do nich zapałkę lub trochę octu – nawet jak pękną białko nie wyleci.
- Aby mięso oddało swój smak do wywaru wrzucamy je do zimnej wody, aby zatrzymać w nim smak do wrzątku.
- Rozgrzany tłuszcz posypujemy solą, nie pryska wtedy.
- Ryba nie przywiera do patelni, jeśli przed smażeniem na suchej patelni uprażymy sól. Potem ją przecieramy i nalewamy olej.
- Aby masło się nie paliło na patelni, dolewamy do niego troszkę oleju lub oliwy – mamy wtedy wyższą temperaturę smażenia.
- Buraki zachowują swój kolor, jeśli do gotowania dodamy sok z cytryny lub odrobinę octu.
- Aby łatwo obrać skórkę z surowej papryki kroimy ją na ćwiartki i gotujemy ok. 5 min. Skórka łatwo odchodzi.
- Aby makaron się nie sklejał podczas gotowania wystarczy duża ilość wody w garnku, ewentualnie można dodać troszkę oliwy.
- Przy pieczeniu biszkoptów nie smarujemy boków foremki, ciasto bardziej równomiernie rośnie i nie opada.
- Sosy pomidorowe gotujemy nieco dłużej, przez to mają lepszy smak – bardziej słodki.
- Jeśli chcemy zabielić zupę śmietaną nie dodajmy zimnej śmietany do gotującej się wody. Wpierw zahartujmy w szklance śmietanę odrobiną gorącej zupy.
- Zupa ogórkowa: pamiętajcie żeby ogórki z kwasem dodać dopiero jak ziemniaki będą ugotowane, inaczej będą surowe.
- Do sosów pomidorowych najpierw warto zeszklić cebulę do miękkości, po dodaniu pomidorów kwas w nich zawarty już jej nie rozgotuje i cebula może być twarda.
Czyszczenie:
- Jeśli macie śmierdzącą patelnię po smażeniu ryb najlepiej zalać ją fusami po kawie. Niemiły zapach szybko zniknie.
- Stare przypalone garnki czyścimy soda oczyszczoną, można dolać trochę wody i pozostawić aż soda zacznie działać (trochę sody zalewamy wodą i gotujemy przez 30 min – cały osad schodzi bez problemu).
- Sól czyści większość trudnych przypaleń.
- Na patelnię po smażeniu ryby dajemy kilka plastrów cytryny i zalewamy wodą.
- Przebarwioną deskę do krojenia (drewnianą) wrzucamy na noc do wody z octem. Można ją również czyścić solą.
- Przed włączeniem zmywarki wrzucamy do koszyczka trochę skórki z cytryny – po myciu zmywarka będzie pięknie pachnieć.
- Nieprzyjemny zapach w lodówce – połóż w niej połówkę jabłka lub talerzyk z proszkiem do pieczenia – wyciągają zapach.
- Na rozlane wino najlepiej posypać sól.
- Gąbkę do mycia warto co kilka dni wrzucić do mikrofalówki mokrą. Zostanie zdezynfekowana.
- Czyszczenie mikrofalówki: wkładamy do niej miseczkę z wodą i sokiem z cytryny, i włączamy na najwyższe obroty. Potem przecieramy papierowym ręcznikiem.
- Osad z kamienia czyścimy roztworem wody i aspiryny.
- Kamień w czajniku czyścimy poprzez wlanie do czajnika wody z kwaskiem cytrynowym i gotowanie 30 min. Czajnik jak nowy.
- Aby w szklankach nie było zacieków po umyciu opłukujemy je gorąca wodą.
Połączenia smakowe:
- Pomidory kochają cukier i bazylię
- Zapiekanki ziemniaczane nie obejdą się bez gałki muszkatołowej
- Do beszamelu dodajemy obowiązkowo gałkę muszkatołową.
- W celu zagęszczenia sosów (najlepiej pomidorowych) nie dajemy mąki lecz rozkwaszony banan. Sos nabiera super smaku i jest gęstszy.
- Do zimnych sosów czosnkowych dodajemy czosnek bez rdzenia – nie odbija się.
- Smak czekolady najlepiej podkręcić odrobiną kawy np. w musach czy sosach.
- Czekolada lubi chilli.
Jedzenie:
- Aby pozbyć się małych robaczków i muszek z sałaty moczymy ją kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
- Jaja sadzone solimy na talerzu, dzięki temu są szkliste.
- Aby uzyskać chrupiąca skórkę na pieczeni na sam konie polewamy ją wrzątkiem.
- Wątróbkę moczymy w mleku – jest delikatniejsza i solimy dopiero na talerzy –przez to nie twardnieje.
- Czerwone mięsa solimy dopiero na końcu – nie są twarde.
- Baraninę moczymy w mleku – pozbywamy się dzięki temu charakterystycznego zapachu.
- Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie palką się na grillu.
- Aby pozbyć się smaku i aromatu czosnku w ustach żujemy odrobinę natki pietruszki lub jemy kawałek jabłka.
- Aby pokruszyć koperek wrzucamy do woreczka i na parę godzin do zamrażalnika. Łatwo go wtedy pokruszyć np. do zupy i można go długo przechowywać.
- Sałatę rwiemy rękoma, nie kroimy metalowym nożem bo gorzchnieje.
- Kremówkę przed ubijaniem mocno chłodzimy w lodówce.
- Zwiędłą sałatę wsadzamy na kilka minut do ciepłej wody.
- Czerstwe bułki i chleb trzemy na tarce – dzięki temu mamy darmową bułkę tartą.
- Nadziewanie muffinek: masę schładzamy w zamrażalniku w pojemnikach na lód. Potem takie kostki zalewamy masa w foremce.
- Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny wpierw ją masujemy na blacie.
- Aby łatwiej obrać ugotowane burki zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przechowywanie:
- Ryż, mąkę, kasze przechowujemy z liście laurowym – brak robaków i moli.
- Sery (żółte, twarde) przechowujemy w płóciennych woreczkach – dłużej zachowują świeżość.
- Świeże zioła wkładamy do woreczka foliowego (korzonki owijamy wilgotną chusteczką) i następnie do lodówki – przetrwają nawet 2 tygodnie.
Rany:
- Poparzenia (oczywiście lekkie, nie otwarte rany) sypiemy solą. Ból szybko mija i nie ma śladu po oparzeniu.
do sosów pomidorowych (i nie tylko) nie dodaję zaklepki tylko zmiażdżonego banana, sos nabiera niesamowitego smaku i ładnie gęstnieje.
ciekawe porady, niektóre znałam, innych nie :)
Jak dla mnie masło do kanapek, do smażenia nigdy:) jedynie oliwa;]
Świetne porady! Dorzucam kolejną sztuczkę, której tu nie znalazłam a sama ostatnio potrzebowałam. Aby obrać paprykę ze skórki wystarczy ją gotować ok. 5 minut. Skórka szybko i ładnie schodzi a jak dla mnie metoda szybsza niż przypiekanie w piekarniku :)
A kto zna sposób na zachowanie koloru fioletowej fasolki przy gotowaniu?
Nigdy nie próbowałem ale może sok z cytryny pomoże. A od razu po ugotowaniu wrzuć do miski z wodą i lodem.
Super porady! Dzięki! zaraz pędzę powciskać we wszystkie mąki i kasze listki laurowe. U nas regularnie plaga moli! ;(
Jesli potrawa jest gorzka np.kspusta trzeba ja posolic