Porady kulinarne


sztuczki

Cała sztuka gotowania składa się z połączenia kilku sztuczek, wystarczy się ich nauczyć i można gotować. Jest to trochę jak układanie klocków LEGO. Postanowiłem zebrać w jednym miejscu wszystkie sztuczki kucharskie, które nie tylko pomogą w gotowaniu, ale i we wszystkich około kuchennych sprawach. Porady kulinarne, bez których się nie obejdziecie.

Ostrzenie:

Jeśli stępiły wam się nożyczki proponuję wykorzystać zwykłą folię aluminiową kilka krotnie złożoną lub papier ścierny. Takie materiały po prostu tniemy, a nożyczki same się ostrzą.

Gotowanie, smażenie:

  • Aby podkreślić smak kalafiora gotujemy go w mleku z odrobiną cukru.
  • Aby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny. Poza tym gotujemy bez przykrywki.
  • Fasolę moczymy wraz ze zmielonym kminkiem a potem razem gotujemy. Na koniec przelewamy przez sito i pozbywamy się kminku. Skutek – brak wzdęć.
  • Strączkowe warzywa solimy po ugotowaniu, inaczej są twarde.
  • Po ugotowaniu zielone warzywa przelewamy lodowatą wodą – pozostają zielone.
  • Aby moczona fasola szybciej pęczniała dodajemy szczyptę sody.
  • Wodę na wrzątek solimy na końcu, inaczej dłużej się gotuje.
  • Jeśli gotujemy jajka wrzucamy do nich zapałkę lub trochę octu – nawet jak pękną białko nie wyleci.
  • Aby mięso oddało swój smak do wywaru wrzucamy je do zimnej wody, aby zatrzymać w nim smak do wrzątku.
  • Rozgrzany tłuszcz posypujemy solą, nie pryska wtedy.
  • Ryba nie przywiera do patelni, jeśli przed smażeniem na suchej patelni uprażymy sól. Potem ją przecieramy i nalewamy olej.
  • Aby masło się nie paliło na patelni, dolewamy do niego troszkę oleju lub oliwy – mamy wtedy wyższą temperaturę smażenia.
  • Buraki zachowują swój kolor, jeśli do gotowania dodamy sok z cytryny lub odrobinę octu.
  • Aby łatwo obrać skórkę z surowej papryki kroimy ją na ćwiartki i gotujemy ok. 5 min. Skórka łatwo odchodzi.
  • Aby makaron się nie sklejał podczas gotowania  wystarczy duża ilość wody w garnku, ewentualnie można dodać troszkę oliwy.
  • Przy pieczeniu biszkoptów nie smarujemy boków foremki, ciasto bardziej równomiernie rośnie i nie opada.
  • Sosy pomidorowe gotujemy nieco dłużej, przez to mają lepszy smak – bardziej słodki.
  • Jeśli chcemy zabielić zupę śmietaną nie dodajmy zimnej śmietany do gotującej się wody. Wpierw zahartujmy w szklance śmietanę odrobiną gorącej zupy.
  • Zupa ogórkowa: pamiętajcie żeby ogórki z kwasem dodać dopiero jak ziemniaki będą ugotowane, inaczej będą surowe.
  • Do sosów pomidorowych najpierw warto zeszklić cebulę do miękkości, po dodaniu pomidorów kwas w nich zawarty już jej nie rozgotuje i cebula może być twarda.

Czyszczenie:

  • Jeśli macie śmierdzącą patelnię po smażeniu ryb najlepiej zalać ją fusami po kawie. Niemiły zapach szybko zniknie.
  • Stare przypalone garnki czyścimy soda oczyszczoną, można dolać trochę wody i pozostawić aż soda zacznie działać (trochę sody zalewamy wodą i gotujemy przez 30 min – cały osad schodzi bez problemu).
  • Sól czyści większość trudnych przypaleń.
  • Na patelnię po smażeniu ryby dajemy kilka plastrów cytryny i zalewamy wodą.
  • Przebarwioną deskę do krojenia (drewnianą) wrzucamy na noc do wody z octem. Można ją również czyścić solą.
  • Przed włączeniem zmywarki wrzucamy do koszyczka trochę skórki z cytryny – po myciu zmywarka będzie pięknie pachnieć.
  • Nieprzyjemny zapach  w lodówce – połóż w niej połówkę jabłka lub talerzyk z proszkiem do pieczenia – wyciągają zapach.
  • Na rozlane wino najlepiej posypać sól.
  • Gąbkę do mycia warto co kilka dni wrzucić do mikrofalówki mokrą. Zostanie zdezynfekowana.
  • Czyszczenie mikrofalówki: wkładamy do niej miseczkę z wodą i sokiem z cytryny, i włączamy na najwyższe obroty. Potem przecieramy papierowym ręcznikiem.
  • Osad z kamienia czyścimy roztworem wody i aspiryny.
  • Kamień w czajniku czyścimy poprzez wlanie do czajnika wody z kwaskiem cytrynowym i gotowanie 30 min. Czajnik jak nowy.
  • Aby w szklankach nie było zacieków po umyciu opłukujemy je gorąca wodą.

Połączenia smakowe:

  • Pomidory kochają cukier i bazylię
  • Zapiekanki ziemniaczane nie obejdą się bez gałki muszkatołowej
  • Do beszamelu dodajemy obowiązkowo gałkę muszkatołową.
  • W celu zagęszczenia sosów (najlepiej pomidorowych) nie dajemy mąki lecz rozkwaszony banan. Sos nabiera super smaku i jest gęstszy.
  • Do zimnych sosów czosnkowych dodajemy czosnek bez rdzenia – nie odbija się.
  • Smak czekolady najlepiej podkręcić odrobiną kawy np. w musach czy sosach.
  • Czekolada lubi chilli.

Jedzenie:

  • Aby pozbyć się małych robaczków i muszek z sałaty moczymy ją kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  • Jaja sadzone solimy na talerzu, dzięki temu są szkliste.
  • Aby uzyskać chrupiąca skórkę na pieczeni na sam konie polewamy ją wrzątkiem.
  • Wątróbkę moczymy w mleku – jest delikatniejsza i solimy dopiero na talerzy –przez to nie twardnieje.
  • Czerwone mięsa solimy dopiero na końcu – nie są twarde.
  • Baraninę moczymy w mleku  – pozbywamy się dzięki temu charakterystycznego zapachu.
  • Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie palką się na grillu.
  • Aby pozbyć się smaku i aromatu czosnku w ustach żujemy odrobinę natki pietruszki lub jemy kawałek jabłka.
  • Aby pokruszyć koperek wrzucamy do woreczka i na parę godzin do zamrażalnika. Łatwo go wtedy pokruszyć np. do zupy i można go długo przechowywać.
  • Sałatę rwiemy rękoma, nie kroimy metalowym nożem bo gorzchnieje.
  • Kremówkę przed ubijaniem mocno chłodzimy w lodówce.
  • Zwiędłą sałatę wsadzamy na kilka minut do ciepłej wody.
  • Czerstwe bułki i chleb trzemy na tarce – dzięki temu mamy darmową bułkę tartą.
  • Nadziewanie muffinek: masę schładzamy w zamrażalniku w pojemnikach na lód. Potem takie kostki zalewamy masa w foremce.
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny wpierw ją masujemy na blacie.
  • Aby łatwiej obrać ugotowane burki zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przechowywanie:

  • Ryż, mąkę, kasze przechowujemy z liście laurowym – brak robaków i moli.
  • Sery (żółte, twarde) przechowujemy w płóciennych woreczkach – dłużej zachowują świeżość.
  • Świeże zioła wkładamy do woreczka foliowego (korzonki owijamy wilgotną chusteczką) i następnie do lodówki – przetrwają nawet 2 tygodnie.

Rany:

  • Poparzenia (oczywiście lekkie, nie otwarte rany) sypiemy solą. Ból szybko mija i nie ma śladu po oparzeniu.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes