Crumble jabłkowo-gruszkowe
- 4 słodkie jabłka
- 4 słodkie gruszki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 150 g pszennej mąki tortowej
- masło do wysmarowania formy
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie musisz przygotowywać tego dania w tak dużym naczyniu żaroodpornym. Możesz przygotować pojedyncze porcje w kilku mniejszych, dzięki czemu każdy dostanie swoje naczynko wypełnione słodkim szczęściem aż po brzegi. Pojedyncze porcje można elegancko udekorować przez co są świetną propozycją dla zapowiedzianych gości.
Crumble jabłkowo-gruszkowe przepis
- Owoce umyj i osusz. Następnie obierz je przy pomocy obieraczki.
- Jabłka i gruszki pokrój w ósemki i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Owoce pokrój jeszcze na 4 części.
- Przełóż je do miski, dodaj przyprawy oraz płatki migdałów. Całość dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubo masłem, a następni e rozłóż w nim owoce.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu, i rozłóż równomiernie na owocach.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie rozgrzany, włóż do niego owoce.
- Piecz przez 35 minut.
- Gotowe i wystudzony deser możesz podawać z bitą śmietaną.
Mam w ogródku pokaźny orzech włoski, dodaję teraz orzechy wszędzie gdzie się da – z crumble komponowały się świetnie, polecam! A przepis ogólnie wyśmienity :-)
Ja dodałam trochę startego imbiru, bo lubię i jakoś tak mi pasowało… Nie zawiodłam się!
Czy zamiast mąki tortowej mogę dodać inne o wyższym typie?
Im wyższy typ mąki tym mniej ona przerobiona czyli bardziej naturalna! Śmiało użyj :)