Paprykarz po radomsku
- 1 kg mięsa wieprzowego lub z dzika (najlepiej z warchlaka) może to być szynka lub karkówka
- 0,7 l rosołu lub bulionu
- 2 cebule
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 puszka całych pomidorów
- 2 łyżki masła
- 2 lub 3 papryki czerwone
- 4 ząbki czosnku
- słodka papryka mielona, kminek
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- miska
Porada szefa kuchni
Aby potrawa była bardziej esencjonalna, przygotuj odpowiedni rosół z tłustego mięsa. Dodaj również opiekane, wręcz mocno przypalone cebule wraz z łupinkami. Dodadzą one niepowtarzalnego aromatu.
Paprykarz po radomsku przepis
- Mięso pokrój w kostkę o grubości 2 cm lub mniejszą.
- Następnie zalej winem, dopraw papryką oraz kminkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odsącz z płynu pozostawiając go w naczyniu.
- Cebule i czosnek obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Następnie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aby się zeszkliła. Na ostatnie 30 sekund smażenia dodaj czosnek.
- W garnku na średniej mocy palnika zagotuj bulion.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Odsączone mięso obtocz w mące tworząc delikatną panierkę, a następnie usmaż je na oliwie, aby się przyrumieniło.
- Mięso oraz cebulę z czosnkiem przełóż do garnka z bulionem i zmniejsz moc palnika. Dodaj również połowę wina z przyprawami. Całość duś do miękkości ok. 45 – 60 minut.
- Umyte papryki włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie odstaw je, aby wystygły.
- Na patelni rozgrzej masło i mocno przesmaż pomidory.
- Z upieczonej papryki usuń gniazda nasienne oraz skórkę. Powinna odejść bez problemu. Pokrój miąższ w kostkę lub paski.
- Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę. Na odrobinie masła przesmaż mąkę na delikatnie rumiany kolor, a następnie dodaj ją do garnka z mięsem.
- Dodaj do całości smażone pomidory.
- Na koniec dopraw danie solą z pieprzem i dodaj paprykę.