Mamy dziś szczególny dzień swoistej retrospekcji, warto więc także w kuchni zaliczyć powrót, tym razem do przeszłości. Na tą sentymentalną okazję proponujemy Wam lekkie, jarskie, delikatne i bardzo proste danie: placuszki z cukinii i marchewki, tak dobre, jak te z warzyw z babcinego ogródka. Puszyste placki pachną ziołami i zachęcają, aby ze smakiem spożyć je z łyżką kwaśnej śmietany lub delikatnego sosu z czosnkową nutą. Nie tylko na obiad, gdyż cukiniowo-marchewkowy mix, smakowicie przyrumieniony na patelni, poleca się również na kolację lub drugie śniadanie fit w corpo! Łapcie przepis, odpalajcie „Powrót do przyszłości” i do dzieła :-)
Placuszki z cukinii i marchewki przepis
Cukinie i marchew dokładnie umyj.
Część cukini od łodygi odkrój i wyrzuć. Resztę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Przełóż startą cukinie na sito, posól i odstaw na 20 minut.
W tym czasie obierz i zetrzyj (na tych samych oczkach tarki) marchewki.
Po upływie 20 minut cukinię dokładnie odciśnij od soku, który puściła i wrzuć do dużej miski.
Do miski dodaj też startą marchew, jajko, mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy.
Placuszki wykładaj na patelnię płaską łyżką i smaż tak samo, jak placki ziemniaczane - do zarumienienia.
W końcu jakieś dobre i szybkie danie wegetariańskie. Jeszcze gdyby olej rzepakowy zamienić na kokosowy to już wgl było by świetnie. ;)
Maciej
2015/11/09 11:21
Jeśli masz ochotę, to zamieniaj! Ale rafinowany czy nie?
Mika
2015/11/18 11:58
Jakie pyszne placuszki, omnomnom. Ja tam wepchnęłam jeszcze pestki dyni i słonecznika, jak do wszystkiego, polecam!
Heniek
2015/11/21 22:53
Z czym placki będą smakowały lepiej – ze śmietaną czy jogurtem naturalnym?
Maciej
2015/11/23 11:53
Ze śmietaną smakują lepiej, jednak ze względów dietetycznych zalecam jogurt. Ale pamiętaj również, że jogurt jogurtowi nie równy i zdarza się, że wcale taki zdrowy nie jest. Aby mieć pewność,czytaj etykiety!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
W końcu jakieś dobre i szybkie danie wegetariańskie. Jeszcze gdyby olej rzepakowy zamienić na kokosowy to już wgl było by świetnie. ;)
Jeśli masz ochotę, to zamieniaj! Ale rafinowany czy nie?
Jakie pyszne placuszki, omnomnom. Ja tam wepchnęłam jeszcze pestki dyni i słonecznika, jak do wszystkiego, polecam!
Z czym placki będą smakowały lepiej – ze śmietaną czy jogurtem naturalnym?
Ze śmietaną smakują lepiej, jednak ze względów dietetycznych zalecam jogurt. Ale pamiętaj również, że jogurt jogurtowi nie równy i zdarza się, że wcale taki zdrowy nie jest. Aby mieć pewność,czytaj etykiety!