Fasolka po bretońsku
- 500 g drobnej fasoli typu Jaś
- 400 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- majeranek suszony
- olej do smażenia
Zasmażka:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
TO CI SIĘ PRZYDA
- duży garnek
Porada szefa kuchni
Majeranek to doskonała przyprawa do ciężkostrawnych potraw, takich, jak fasolka po bretońsku. Nie tylko podnosi walory smakowe, ale także wspomaga pracę układu trawiennego - pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Fasolkę po bretońsku warto przygotować w większej ilości, a nadmiar przełożyć do pojemników i zamrozić.
Fasolka po bretońsku przepis
- Fasolkę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą (kilka cm ponad poziom fasolki). Odstaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia dodaj do fasoli płaską łyżeczkę soli i gotuj w wodzie, w której się moczyła.
- Fasolę gotuj pod przykryciem do miękkości, dolewając w razie potrzeby gorącej wody. Fasola musi być cały czas przykryta wodą. Zajmie to około 1,5 – 2godziny.
- Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, delikatnie podsmaż. Następnie dodaj czosnek i smaż razem parę minut, uważając aby nie przypalić czosnku.
- Kiełbasę pokój w kostkę lub półplasterki i podsmaż na rumian ona patelni.
- Kiedy fasola będzie już miękka dodaj liść laurowy, podsmażoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw dosmaku solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 10 minut.
- W tym czasie przygotuj zasmażkę – w małym rondelku lub na patelni roztop masło i dodaj do niego mąkę. Smaż około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż mąka delikatnie się zarumieni.
- Zasmażkę dodaj do fasoli, dopraw obficie majerankiem i gotuj kolejne 5 minut.
Ha! Fasolka po Bretońsku to zdecydowanie moja ulubiona potrawa. Na waszym zdjęciu wygląda bardzo smakowicie i zastanawiam się czy nie zrobić dokładnie wg. tego przepisu oraz czy nie da się w razie czego łatwo z niego przejść na danie typowo meksykańskie dodając trochę więcej cebulki, papryczek, kukurydzy itp.
Co o tym myślicie?
Hej, chciałem ogarnąć Wasz przepis, ale nie wiem, jaka kiełbasa byłaby najlepsza. Macie jakieś propozycje?
Do meksykańskiego dania chyba bardziej pasuje czerwona fasola? A co do fasolki po bretońsku, to zrobiłam ją z kiełbaską chorizo, ma super aromat – polecam
Najpopularniejszą i chyba najbardziej pasującą do tego dania będzie kiełbasa śląska. W sklepach masz mnóstwo innych rodzajów tego produktu.
A po co zasmażka. Sama fasola odpowiednio długo gotowana daje gęstość. pozdrawiam