Ratatuj
- 2 cebule czerwone
- 2 czerwone pomidory
- 2 żółte pomidory
- 2 zielone pomidory
- 1 bakłażan
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia żółta
- 1 cukinia ciemnozielona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- majeranek
- tymianek
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne (ew. naczynie na tartę, tortownica)
Porada szefa kuchni
Dla wydobycia bardziej aromatycznego smaku papryki i pozbycia się jej skórki możesz ją najpierw opalić nad palnikiem i obrać. Nie każdy jednak ma w domu palnik gazowy;) Nadzianą na widelec paprykę opalasz do momentu czarnej skórki, owijasz w folię aluminiową i zostawiasz na 10 minut. Następnie obierasz, wykrawasz gniazda nasienne i kroisz w kostkę.
Ratatuj przepis
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw majerankiem i tymiankiem i duś około 10 minut.
- W równą, 5 milimetrową kostkę, pokrój czerwoną i żółtą paprykę. Dodaj do pomidorów i smaż kolejne 15 minut.
- Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego tak, aby dokładnie przykryły jego dno.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190C.
- Bakłażan, cukinie, pomidory i cebule dokładnie umyj i pokrój w 3 mililitrowe plastry. <
- Warzywa układaj naprzemiennie i jak najbliżej siebie, tak aby zakryły całą powierzchnię naczynia.
- Przed włożeniem do piekarnika całość posól i popieprz oraz natrzyj mieszkanką 4 łyżek oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi.
- Całość zakryj szczelnie folią aluminiową i piecz 30 minut.
- Zdejmij folię z naczynia i piecz kolejne 30 minut.
- Po godzinie w piekarniku danie jest gotowe, całość ozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.
Efekt końcowy wygląda na prawdę super :) Czy tak również smakuje? :)
Ze swojej strony zapraszamy na naturalną Nutelle z awokado, bananem oraz karobem ( mączką chleba świętojańskiego ). Wszystko zdrowe i bez tłuszczu oraz cukru :)
http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/10/zdrowa-nutella-z-awokado-i-karobem.html
Wygląda bardzo.. kolorowo! ;)
Widziałam ratatuj w wielu kulinarnych programach jednak jeszcze nie było mi dane podjąć się jego przygotowania.
Chyba jednak w weekend się skuszę, wygląda przepysznie!
Polecam gorąco, bo nie tylko niesamowicie wygląda :D
Uwielbiam film Ratatuj <3 to była moja ulubiona bajka z dzieciństwa.
Męczyłam mamę, żeby mi zrobiła to danie. Teraz zrobię to sama! :P
Jakie zioła prowansalskie polecacie: świeże czy suszone?
Suszone, ponieważ dadzą więcej esencjonalnego aromatu. Świeże będą bardziej rześkie.