Szarlotka amerykańska
Spód ciasta:
- 300 g mąki uniwersalnej
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 ml wody
Nadzienie:
- 7 - 8 jabłek
- 60 g brązowego cukru
- 30 g mąki uniwersalnej
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z połowy cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- stolnica
- folia spożywcza
- wałek
- folia aluminiowa
- papier do pieczenia
- forma do tarty
- obieraczka
- rodełko do wycinania ciasta
- miska
- fasola jaś
Porada szefa kuchni
Jabłka ułóż dość gęsto i dużo, ponieważ podczas pieczenia tracą swoją objętość. Aby nie ściemniały, posmaruj je odrobiną soku z cytryny. Zamiast jabłek możesz użyć słodkich gruszek. Wtedy co prawda to już nie będzie szarlotka, ale i tak będzie pyszne.
Szarlotka amerykańska przepis
- Mąkę przesiej na stolnicę przez sito i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Całość ugniataj do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Jabłka umyj, a następnie obierz ze skórki. Przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Na koniec pokrój cząstki jabłek na cienkie plastry.
- Przełóż jabłka do miski i wsyp: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier oraz skórkę z cytyny. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- Większą część rozwałkuj na placek o średnicy odrobinę większej niż forma. Następnie ułóż placek w formie pozostawiając wysokie brzegi i nakłuj go widelcem w kilku miejscach. Rozłóż na nim folię aluminiową i dociąć płat fasolą.
- Włóż formę na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu odstaw w chłodne miejsce, aby ostygła.
- Na wypieczony spód wyłóż równomiernie jabłka.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij z niego paski o szerokości ok 2 cm.
- Paski ułóż na wierzchu tworząc przeplataną kratkę. Wystający nadmiar przytnij.
- Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na 45 minut.