Makaron sojowy z jarmużem i buraczkami
- 5 dużych liści jarmużu
- 5 młodych buraków
- 300 g makaronu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki ajwaru
- 1 łyżeczka sypkiej harissy
- 5 orzechów włoskich
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- rękawiczki silikonowe
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Jeżeli jesteś szczęśliwcem posiadającym w domowej spiżarce przecier z pomidorów zrobiony latem, to koniecznie zastąp nim krojone pomidory z puszki! W naszej wersji użyliśmy dokładnie takiego przecieru.
Makaron sojowy z jarmużem i buraczkami przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Obierz buraczki (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie zafarbować dłoni) i pokrój na 5 mm plastry.
- Plastry rozłóż na folii aluminiowej, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Zawiń szczelnie folię pozostawiając miejsce na rotację pary i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Po upływie tego czasu otwórz folię i przypiekaj buraki jeszcze przez 10 minut w tej samej temperaturze. Buraczki muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
- Ugotuj makaron sojowy według instrukcji na opakowaniu (możesz użyć dowolnego makaronu, na który masz ochotę), pamiętaj, że nie powinien być zbyt miękki.
- Liście jarmużu umyj, podrzyj na mniejsze kawałki, przełóż na sito i przelej wrzątkiem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj jarmuż, obrane orzechy włoskie i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku, dopraw harissą. Przesmażaj przez około 5 minut, do momentu, aż jarmuż zmięknie.
- Na patelnie wylej krojone pomidory z puszki, dodaj dwie łyżki ajwaru i dopraw solą i pieprzem. Całość duś przez około 15 minut.
- Do jarmużu w pomidorach dodaj buraki i makaron. Całość delikatnie wymieszaj.
- Danie jest gotowe do podania.
Pycha! Cóż za wspaniałe połączenie! Zrobię na pewno :)
A jak już zrobisz, to pochwal się nam swoim arcydziełem :)
Nie lubię makaronu sojowego, ale z pewnością spróbuję zrobić to danie w tradycyjnym makaronem!