Tarta kasztanowa z figami
Kruche ciasto:
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki lodowatej wody, w zależności ile potrzeba
Nadzienie:
- 180 g pulpy lub kremu z kasztanów
- 300 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 6 fig
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- forma do tarty
- folia spożywcza
- rondel
- mikser
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Masę kasztanową urozmaicisz dodając do niej posiekane prażone kasztany. A jeśli do dla Ciebie za mało, to możesz dodać jeszcze rozdrobnione orzechy nerkowca. Teraz tarta jest pełna w smaku. :-)
Tarta kasztanowa z figami przepis
- Ze składników na podstawę ciasta ugnieć jednolitą masę.
- Z ciasta uformuj kulkę i owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Rozłóż schłodzone ciasto na blacie i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Taki placek rozłóż w formie na tartę. Całą powierzchnię nakłuj widelcem i przykryj płatem papieru do pieczenia.
- Formę włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij z formy arkusz i piecz jeszcze przez 5 minut.
- Podpieczoną podstawę ciasta wyjmij i odstaw, aby ostygła.
- Do rondla wlej mleko, śmietankę i masę kasztanową, a następnie wymieszaj. Włącz małą moc palnika i gotuj przez 10 minut . Po tym czasie odstaw rondel, aby mieszanka ostygła.
- Dodaj do rondla jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach.
- Figi dokładnie umyj i przekrój na pół.
- Masę kasztanową wylej na spód tarty i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
- Następnie wyłóż połówkami fig skórkami ku dołowi i włóż z powrotem do piekarnika na 35 minut.
To ciasto jest genialne, próbowałam go już! Chyba będzie pozycją na Święta:)
To nasz nowy przepis, a Ty już je przygotowałaś? No to nieźle :D