Risotto z borowikami


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka ryżu Arborio, Carnaroli lub Loto
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 gr borowików świeżych lub mrożonych
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

Porada szefa kuchni

Do oczyszczania świeżych grzybów najlepiej użyć pędzelka, aby nie moczyć grzybów za bardzo. A jeśli nie masz świeżych i użyjesz mrożonych to bardzo ważny jest proces rozmrażania. Możesz borowiki włożyć do plastikowego pojemnika bez przykrycia, a następnie włożyć je do lodówki na kilka godzin. Druga metoda (szybsza) polega na włożeniu ich do plastikowej torby żyłkowej i włożeniu jej do miski z zimną wodą. Torba powinna być szczelnie zamknięta, aby woda z miski nie przedostała się do środka.

Jesień to bardzo aromatyczna pora roku, choćby ze względu na różnorodność sezonowych grzybów i ilość pachnących potraw, które można upichcić z grzybowymi kapeluszami w roli głównej. A co by się stało, gdyby to bogactwo polskich lasów połączyć z tradycyjnym włoskim daniem? A stałoby się wyśmienite risotto z borowikami! Do jego sporządzenia nie będziecie potrzebowali wiele czasu ani wysiłku – wystarczy mały głód i uwielbienie dla króla lasu – borowika oraz natka pietruszki do posypania. A może Przygotowujecie risotto z innymi grzybami? Zdradzicie jakimi?

Risotto z borowikami przepis

  1. Borowiki oczyść z zanieczyszczeń i pokrój w plastry.
  2. Pietruszkę opłucz pod zimną wodą i otrząśnij z nadmiaru wody. Osuszoną już natkę posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Gdy zacznie się spieniać wrzuć na nie grzyby i smaż co chwilę mieszając.
  4. Do podsmażonych grzybów dodaj ryż i całość smaż, do momentu aż ryż stanie się przezroczysty.
  5. Następnie na małej mocy palnika dolewaj stopniowo bulion, najlepiej w porcjach po 100 ml. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dopiero wtedy dolewaj koleją porcję. Ryż na patelni powinien się dusić nie więcej niż ok 19 minut - to jest optymalny czas.
  6. Na koniec całość dopraw solą z pieprzem i rozkładaj porcje na talerzach dekorując posiekaną pietruszką.