Risotto z borowikami
- 1 szklanka ryżu Arborio, Carnaroli lub Loto
- 3 łyżki masła
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 gr borowików świeżych lub mrożonych
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Porada szefa kuchni
Do oczyszczania świeżych grzybów najlepiej użyć pędzelka, aby nie moczyć grzybów za bardzo. A jeśli nie masz świeżych i użyjesz mrożonych to bardzo ważny jest proces rozmrażania. Możesz borowiki włożyć do plastikowego pojemnika bez przykrycia, a następnie włożyć je do lodówki na kilka godzin. Druga metoda (szybsza) polega na włożeniu ich do plastikowej torby żyłkowej i włożeniu jej do miski z zimną wodą. Torba powinna być szczelnie zamknięta, aby woda z miski nie przedostała się do środka.
Risotto z borowikami przepis
- Borowiki oczyść z zanieczyszczeń i pokrój w plastry.
- Pietruszkę opłucz pod zimną wodą i otrząśnij z nadmiaru wody. Osuszoną już natkę posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej masło. Gdy zacznie się spieniać wrzuć na nie grzyby i smaż co chwilę mieszając.
- Do podsmażonych grzybów dodaj ryż i całość smaż, do momentu aż ryż stanie się przezroczysty.
- Następnie na małej mocy palnika dolewaj stopniowo bulion, najlepiej w porcjach po 100 ml. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dopiero wtedy dolewaj koleją porcję. Ryż na patelni powinien się dusić nie więcej niż ok 19 minut - to jest optymalny czas.
- Na koniec całość dopraw solą z pieprzem i rozkładaj porcje na talerzach dekorując posiekaną pietruszką.
Odkryłam ostatnio komosę ryżową i jestem jej absolutną fanką, dlatego w przepisie zrobiłam małą podmiankę i byłam mega zadowolona z efektu, risotto pyszotto :)
Jakie masło polecacie do przygotowania tej potrawy? Osełka może być?
Tegorocznej jesieni odkryłam opieńki – fantastyczne grzyby, ale niezbyt popularne. A szkoda, bo są delikatne, słonawe i pyszne! Zrobiłam z nimi risotto
Może być, generalnie polecamy każdy tłuszcz który jest prawdziwym masłem, a nie tylko z nazwy.