Chipsy z jarmużu i frytki warzywne
- kilka liści jarmużu
- 1 bakłażan
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżka suszonych ziół (np. prowansalskich)
Dip ziołowo-cytrynowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- garść posiekanych ziół np. bazylia, natka pietruszki, koperek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Dip pomidorowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- pergamin do pieczenia
- obieraczka do warzyw
- 2 miski
- sito
Porada szefa kuchni
Zdrowe frytki możesz przygotować w podobny sposób także z innych warzyw np. z selera, burków, pasternaku czy batatów. Zachęcam również do eksperymentowania z innymi ciekawymi warzywami, takimi jak czerwone banany lub dynia.
Chipsy z jarmużu i frytki warzywne przepis
- W misce wymieszaj oliwę, curry, słodką paprykę, chili, sól i suszone zioła.
- Liście jarmużu umyj i wysusz przy pomocy ręczników papierowych.
- Odetnij grube łodygi, a liście porwij na mniejsze kawałki.
- Liście przełóż do miski, dodaj kilka łyżek przygotowanej oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa pokryła każdy kawałek jarmużu.
- Liście rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby na siebie nie nachodziły.
- Chipsy z jarmużu piecz w 150 stopniach przez około 3- 5 minut, aż będą chrupiące. Uważaj, bo jarmuż szybko się przypala.
- Marchewki, pietruszki i bakłażana umyj. Marchewki i pietruszki obierz.
- Warzywa pokrój w słupki podobnej wielkości. Przełóż do miski, dodaj kilka łyżek przygotowanej oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 -25 minut, aż się zarumienią. Przez ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć termoobieg, aby frytki były bardziej chrupiące.
Przygotowanie dipu ziołowo-cytrynowego:
-
W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, posiekane zioła i sok cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie dipu pomidorowego:
-
W małej misce wymieszaj jogurt naturalny i ketchup. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.