Chipsy z jarmużu i frytki warzywne


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • kilka liści jarmużu
  • 1 bakłażan
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. prowansalskich)
  • Dip ziołowo-cytrynowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • garść posiekanych ziół np. bazylia, natka pietruszki, koperek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dip pomidorowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pergamin do pieczenia
  • obieraczka do warzyw
  • 2 miski
  • sito

Porada szefa kuchni

Zdrowe frytki możesz przygotować w podobny sposób także z innych warzyw np. z selera, burków, pasternaku czy batatów. Zachęcam również do eksperymentowania z innymi ciekawymi warzywami, takimi jak czerwone banany lub dynia.

Piątek, piąteczek, piątunio! Oznacza on przeróżne szalone plany, albo błogi odpoczynek podczas kanapowego seansu kina domowego z... no właśnie, jak tu obejrzeć piątkowy film bez słonej pochrupanki? Czy znajdzie się przepis na zaspokojenie jednocześnie podniebienia i sumienia? A i owszem – w Garze mamy wszystko. Również zdrowe, niskokaloryczne, przepyszne chipsy i frytki jarzynowe, maczane w takich dipach, że palce lizać! Można je chrupać nawet przez całą noc filmową, albo zabrać do kina i zjeść zamiast tuczącego popcornu – wciągają jak nowy James Bond!

Chipsy z jarmużu i frytki warzywne przepis

  1. W misce wymieszaj oliwę, curry, słodką paprykę, chili, sól i suszone zioła.
  2. Liście jarmużu umyj i wysusz przy pomocy ręczników papierowych.
  3. Odetnij grube łodygi, a liście porwij na mniejsze kawałki.
  4. Liście przełóż do miski, dodaj kilka łyżek przygotowanej oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa pokryła każdy kawałek jarmużu.
  5. Liście rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby na siebie nie nachodziły.
  6. Chipsy z jarmużu piecz w 150 stopniach przez około 3- 5 minut, aż będą chrupiące. Uważaj, bo jarmuż szybko się przypala.
  7. Marchewki, pietruszki i bakłażana umyj. Marchewki i pietruszki obierz.
  8. Warzywa pokrój w słupki podobnej wielkości. Przełóż do miski, dodaj kilka łyżek przygotowanej oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  9. Frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 -25 minut, aż się zarumienią. Przez ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć termoobieg, aby frytki były bardziej chrupiące.

Przygotowanie dipu ziołowo-cytrynowego:

    W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, posiekane zioła i sok cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie dipu pomidorowego:

    W małej misce wymieszaj jogurt naturalny i ketchup. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.