Myśliwska zupa rybna
- kilka sztuk różnych gatunków ryb: okoń, płotka, mały leszcz, krąp, węgorz, mały szczupak, sandacz, jazgarz
- 1 cytryna
- przyprawa do ryb
- 2 l bulionu z dziczyzny lub wołowiny
- sól i pieprz
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- połowa średniego selera
- 3 cebule z łupiną
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 60 g masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- odrobina octu winnego
- natka selera
- ziele angielski
- 2 świeże papryczki chili
TO CI SIĘ PRZYDA
- duży garnek
- nóż do filetowania
- duże sito
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
Im więcej gatunków ryb włożysz do garnka tym lepiej, będzie jeszcze smaczniejsza. Najlepiej smakuje przygotowana jeszcze nad tą samą rzeką lub jeziorem w towarzystwie lasów i łąk. Możliwe to jest wyłącznie dzięki kociołkowi zawieszonemu nad ogniskiem.
Myśliwska zupa rybna przepis
- Większe ryby oskrob i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą z wszelkich zanieczyszczeń. Następnie je wyfiletuj i usuń z nich ości. Filety skrop sokiem z cytryn i natrzyj przyprawą do ryb, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórki. Cebule przekrój na pół i przypiecz bardzo mocno nad palnikiem.
- Mniejsze ryby oskrob z łusek i wymyj. Z głów ryb powycinaj skrzela (czerwone płaty za „uszami”). Następnie głowy z mniejszymi rybami przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj je przez chwilę i wylej całą wodę.
- Ponownie zalej garnek, tym razem zimną wodą (ok. 2 l) i dodaj do środka obrane warzywa, natkę selera, cebule, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj całość przez co najmniej 3 godziny na małej mocy palnika.
- Po tym czasie przecedź zupę przez situ i usuń rozgotowane łby, ości i warzywa. Te ostatnie możesz pokroić i dodać do zupy ponownie, albo wrzucić świeże. Mięso z ryb również umieść w zupie.
- Do zupy dodaj bulion i posiekane papryczki chili. Dodaj również doprawione filety większych ryb z lodówki i wino.
- Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Cały czas mieszając przygotuj rumiana zasmażkę i dodaj do zupy.
- Całość gotuj ok. 45 minut na bardzo małej mocy palnika i dopraw ostatecznie solą z pieprzem oraz odrobiną octu.