Polędwiczka wieprzowa z sosem borówkowym
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz, kminek
- 150 g borówek
- kilka sztuk miechunki
- 1 mała papryczka chili
- oliwa z oliwek
Porada szefa kuchni
Dodaj do polędwiczki przed włożeniem jej do piekarnika odrobinę białego wina wytrawnego, a mięso z zewnątrz przyjemnie skruszeje i nabierze cudownego aromatu. Jeśli nie uda Wam się kupić borówek, to zastąpcie je konfiturą z jarzębiny.
Polędwiczka wieprzowa z sosem borówkowym przepis
- Owoce umyj, osusz i przekrój na pół. Papryczkę również umyj i posiekaj ją bardzo drobno.
- Polędwiczkę dokładnie oczyść z błon, a następnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Teraz mięso osusz papierowymi ręcznikami.
- Polędwiczkę dopraw przyprawami i natrzyj odrobiną oliwy z oliwek. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i usmaż ją z każdej strony. Smaż intensywnie lecz krótko, tak aby mięso się tylko zamknęło umożliwiając zachowanie wszystkich soków.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż owoce oraz papryczkę. Dodaj ok. 5 łyżek wody i duś całość jak dżem, aż woda całkiem wyparuje tworząc gęsty sos.
- Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na ok 12 - 15 minut.
- gotowe mięso odstaw na chwilę, aby soki wewnątrz przestały wrzeć, a następnie pokrój na kawałki i podawaj z gotowym sosem.