Wytrawne naleśniki pancakes
Masło ziołowe:
- 200 g masła
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek świeżego kopru
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Bekon:
- cienko krojony boczek surowy wędzony (Ile dusza zapragnie)
Pancakes:
- 300 ml maślanki naturalnej
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- kilka listków świeżego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka soli
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia grillowa
- mikser
- papier do pieczenia lub folia spożywcza
- wyciskacz do czosnku
Porada szefa kuchni
Jeżeli chcesz przygotować pancakes w wersji bezglutenowej, mąkę pszenną zastąp mąką z ciecierzycy. Doskonale sprawdzi się tu jej smak.
Wytrawne naleśniki pancakes przepis
- Zacznij od przygotowania masła. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperku, Dodaj do masła.
- Obierz czosnek i dodaj jeden ząbek przeciskając go przez wyciskacz do czosnku.
- Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Z gotowej masy uformuj gruby wałek i zawiń go w folie spożywczą lub papier do pieczenia.
- Tak przygotowane masło ziołowe włóż do lodówki lub jeżeli masz mało czasu - do zamrażalnika.
- Teraz czas na wytrawne pancakes, Do miski wlej maślankę, wbij dwa jajka i wymieszaj za pomocą miksera.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i drobniutko pokrojony, świeży rozmaryn.
- Maślankę z jajkami wlej do miski z suchymi składnikami. Dobrze zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
- Smaż małe placuszki o średnicy około 10 cm.
- Na końcu bekon. Wystarczy, że plastry boczku podsmażysz z dwóch stron na patelni grillowej. Gotowe.
- Do tej wytrawnej propozycji śniadaniowej możesz podać również jajko sadzone i kiełki brokułu, tak jak my. Sm, że w lodówce masz gotowe, pyszne ziołowe masło.