Krokiety z mąki gryczanej
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- natka pietruszki do dekoracji
Naleśniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 30 g oleju rzepakowego
Farsz:
- 40 g suszonych podgrzybków
- 500 g kapusty kwaszonej z marchewką
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, magi
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia do naleśników
Porada szefa kuchni
Farsz do krokietów zmiel w maszynce do mielenia mięsa, a staną się one bardziej delikatne i jednolite w środku. Do przygotowania ciasta użyj maślanki zamiast mleka, a naleśniki będą co prawda troszkę grubsze, ale tym samym bardziej spulchnione i delikatne. Nabiorą także charakterystycznego smaku maślanki.
Krokiety z mąki gryczanej przepis
- Grzyby namocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Kapustę zalej w garnku wodą i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Po upływie 30 min grzyby przelej na sito i bardzo dokładnie odsącz z wody.
- Osuszone grzyby pokrój jak najdrobniej.
- Grzyby przesmaż na patelni z cebulą.
- Kapustę przelej na sito i dokładnie odsącz z wody.
- Następnie kapustę drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
- Wszystkie składniki farszu przesmaż ze sobą raz jeszcze i dopraw do smaku solą, pieprzem i magi. Farsz gotowy.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodaj trochę mleka.
- Naleśniki smaż na odrobinie oleju. Staraj się, aby były jak najcięższe.
- Farsz zawijaj w naleśniki jak na tradycyjne krokiety.
- Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym rozmieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu. Na drugi przesyp bułkę tartą.
- Krokiety obtaczaj w jajku, a następnie bułce i smaż na patelni, aż panierka będzie przyrumieniona. Gotowe.