Kruche ciasteczka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- 5 g mielonego cynamonu
- 2 g mielonego imbiru
- 3 g mielonych goździków
- skórka otarta z 1 cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- blacha do pieczenia
- foremki do ciastek
- wałek
- papier do pieczenia
- tarka o drobnych oczkach
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Jeśli nie masz potrzebnych przypraw, możesz je zastąpić gotową mieszanką do piernika. Jeśli chcesz ciasteczka powiesić na choince, wycinaj w nich dziurki, np. przy pomocy słomki do napojów. Ale przede wszystkim nie zapomnij umieścić ich w puszcze schowanej głęboko w miejscach niedostępnych dla dzieci! W przeciwnym razie, czeka Cię ponowna przygoda z wypiekaniem ciasteczek :)
Kruche ciasteczka przepis
- Mąkę, cukier puder i przyprawy przesiej do miski.
- Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę z cytryny i mleko. Zagnieć ze składników jednolite ciasto.
- Z powstałego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godziną, aby się schłodziło.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy lekko oprószonej mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Foremkami powycinaj ciastka. Gotowe poprzekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę włóż do piekarnika na 10 – 12 minut, powinny się delikatnie zarumienić.
- Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do wystudzenia.