Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Ciasto na pierogi:
- 150 ml mleka
- 50 ml wody
- 450 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g kaszy gryczanej, palonej
- 250 g chudego, białego sera
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, magi
- olej do smażenia
- masło do podsmażenia ugotowanych pierogów
TO CI SIĘ PRZYDA
- duża
- metalowa miska
- stolnica
- wałek
- sito
Porada szefa kuchni
Jeśli jesteś amatorem Przaśnych smaków, zamiast zwykłego twarogu dodaj twaróg z mleka koziego. Gotowane pierogi podsmaż na smalcu z kaczki lub gęsi i podawaj z kubkiem maślanki. Całość posyp świeżo tartym serem kozim długo dojrzewającym - tego smaku nigdy nie zapomnisz!
Pierogi z kaszą gryczaną i serem przepis
- Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji zamieszczonej przez producenta na opakowaniu. Jeżeli to kasza w woreczkach, gotuj ją 15 minut. Kasza ma być ugotowana na sypko.
- Po ugotowaniu kaszę przelej zimna wodą i dokładnie ostudź.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule do zarumienienia. Następnie odstaw na bok i ostudź.
- Biały ser dobrze rozdrobnij widelcem. Kiedy wszystkie składniki farszu będę ostudzone, wymieszaj je ze sobą i dopraw solą, pieprzem i magi.
- Czas na pierogi. Mleko z wodą delikatnie podgrzej, ma być letnie.
- Dodaj jajko i szczyptę soli.
- Następnie małymi porcjami dodawaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką.
- Gdy ciasto jest już zwarte, wyciągnij je z miski.
- Na stolnicę przesyp trochę mąki i zacznij wyrabiać ciasto.Nie rób tego zbyt długo, ciasto nie może stracić swojej puszystości i elastyczności.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka i nabierając farsz łyżeczką, zacznij kleić pierogi. Pamiętaj, że ciasto na pierogi ma być cienkie.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli.
- Na gotującą się wodę wrzucaj po 10 pierogów, Przemieszaj drewnianą łyżką i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyciągaj z wody na sito i przelewaj zimną wodą, żeby się nie posklejały.
- Na rozgrzanej patelni roztop trochę masła i obsmażaj ugotowane pierogi z obu stron do zarumienienia. Gotowe.