Ciasto marchewkowe na wigilię
Ciasto:
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 2 g sody oczyszczonej
- 2 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 140 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g marchwi, startej na tarce o małych oczkach
- 200 g jabłek, startych na tarce o małych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
- 5 g cynamonu mielonego
- 5 g przyprawy do piernika
- masło do smarowania formy
Krem:
- 300 g serka kremowego śmietankowego
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- sito
- tarka do warzyw
- 2 miski
Porada szefa kuchni
Składniki odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć także orzechów laskowych lub pekan, a cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym.
Ciasto marchewkowe na wigilię przepis
Przygotowanie ciasta:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Dodaj orzechy i ponownie wymieszaj.
- W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj cukier oraz olej, a następnie wszystko wymieszaj. Dodaj marchew oraz jabłka i ponownie wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Piecz całość przez około 45 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po tym czasie odstaw ciasto do przestudzenia.
Przygotowanie kremu i przełożenie nim ciasta:
- Cukier puder przesiej do miski. Dodaj serki śmietankowe z masłem i utrzyj mikserem na gładką masę.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ciasto przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na górze. Wierzch możesz ozdobić posiekanymi orzechami.
- Gotowe ciasto wstaw jeszcze na minimum 2 – 3 godziny do lodówki.
Kochana jakiego serka uzylas, bo chcę dzisiaj upiec a nie wiem jaki kupić. Proszę o odpowiedź ?
Polecam Pkiladelphia