Sernik pomarańczowy
- 500 g serka mascarpone
- 350 g twarogu śmietankowego
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 175 ml kwaśnej śmietany 18%
- 40 g miękkiego masła
- 250 g ciastek pełnoziarnistych do wyłożenia formy
- 35 g mąki pszennej
Polewa:
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 160 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- 20 ml śmietanki 36%
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica o średnicy 26 cm
- mikser
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Dodaj do masy serowej startą wierzchnią część skórki z cytrusów, a smak całego ciasta będzie jeszcze bardziej intensywny. Pamiętaj tylko o tym, że cytrusy trzeba najpierw porządnie umyć, najlepiej płynem do naczyń.
Sernik pomarańczowy przepis
- Tortownicę dokładnie wysmaruj wewnątrz masłem, a boki oprósz mąką.
- Ciastka zbożowe pokrusz na bardzo drobne kawałki i wyłóż nimi dno tortownicy. Spód z ciastek uklep, aby się zagęścił.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- W dużej misie wymieszaj twaróg z mascarpone, dodaj cukru i utrzyj całość mikserem na gładką masę.
- Do gładkiej masy dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez 3 minuty.
- Przelej wszystko do tortownicy i przykryj folią aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 – 15 minut, kontrolując wierzch tak, aby się tylko przyrumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek po delikatnym naciśnięciu jest sprężysty.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki, aby się schłodził.
- Do rondla wlej sok i wsyp cukier, następnie postaw go na palniku i ustaw średnią moc grzania.
- Gdy cukier się rozpuści i sos odrobinę zgęstnieje, dodaj masło w małych kawałkach oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Gotuj do momentu, aż masa osiągnie konsystencję delikatnego budyniu. Gotowe zdejmij z palnika, aby odrobinę przestygło.
- Gotową polewą polej sernik i ponownie wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.