Muffiny choinkowe
- 100 g mąki pszennej
- 150 g migdałów w słupkach
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 g mielonego cynamonu
- 2 g sody oczyszczonej
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 120 g miękkiego masła
- 125 g rodzynek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 ml Brandy
Bita śmietana:
- odrobina zielonego barwnika spożywczego
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- foremki na muffiny (najlepiej silikonowe)
Porada szefa kuchni
Zaskocz wszystkich podczas Wigilii i do jednej z muffin włóż wydrylowaną wiśnię lub kostkę białej czekolady. Gdy goście będą się częstować, powiedz im, że w jednej z nich jest niespodzianka i ten, kto na nią trafi, będzie miał szczęście. Gwarantuję, że dzięki temu trikowi Twoje muffiny rozejdą się migiem!
Muffiny choinkowe przepis
- Rodzynki namocz w brandy i pozostaw je na 30 minut, aby napęczniały. Po tym czasie odcedź je z nadmiaru płynu.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę z migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową, cynamonem, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce utrzyj jajko, cukier i miękkie masło. Następnie dodaj rodzynki i jogurt, a całość wymieszaj.
- Zawartość obu misek wymieszaj, aby składniki całkowicie się ze sobą połączyły.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Foremki na muffiny wysmaruj wewnątrz tłuszczem, oprósz bułką tartą, i wypełnij masą do 2/3 ich wysokości.
- Foremki na blasze włóż do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Aby sprawdzić, czy muffiny są już gotowe, wbij w jedną wykałaczkę i od razu wyciągnij. Jeśli będzie sucha i bez drobin ciasta, to znak, że są już gotowe.
- Muffiny po upieczeniu pozostaw na 5 minut w formie. Po tym czasie wyciągnij wszystkie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Mocno schłodzoną śmietankę wlej do miski i dodaj barwnik. Mikserem na średnich obrotach ubij z niej gęstą bitą śmietanę. Jeśli zacznie Ci się rozwarstwiać dodaj odrobinę zimnej śmietanki i wymieszaj wszystko na niskich obrotach a całość się zredukuje.
- Dekoruj muffiny bitą śmietaną tuż przed podaniem i na całkowicie ostygnięte ciastka.
Super wyglądają :) widziałam że używają też wafelków do lodów jako podstawa choinki :)