Śledzie w buraczkach
- 5 płatów śledzia w zalewie octowej
- 2 średnie buraki
- 1 jabłko, twarde i kwaśne
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 gałązki świeżego koperku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania sałatki o całą godzinę, możesz zamiast gotowania surowych buraków, wykorzystać gotowe buraki w wiórkach. Do tej sałatki najlepiej użyć śledzi matjas. Bądźcie ostrożni, ponieważ producenci często piszą na opakowaniach: śledzie a la Matjas - co oznacza że z matjasem nie ma nic wspólnego.
Śledzie w buraczkach przepis
- Buraki umyj i gotuj przez godzinę.
- Śledzie pokrój w większą kostkę i przełóż do dużej miski, w której wymieszasz wszystkie składniki.
- Obierz jabłko, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki przekładaj do jednej miski.
- Kiedy buraki się ugotują i przestygną, obierz je i pokrój w kostkę. Najlepiej jeżeli będą pokrojone tak samo drobno, jak jabłko.
- Pokrój drobno koperek i dodaj do miski ze składnikami.
- Jako ostatni składnik dodaj jogurt grecki. Dodawaj go stopniowo i mieszaj, jeżeli mniejsza ilość okaże się wystarczająca, nie dodawaj całości.
- Na samym końcu, gdy wymieszasz wszystkie składniki, spróbuj i dopiero dopraw solą i pieprzem, według smaku.
- Sałatkę przełóż do czystej miski i obsyp świeżym koperkiem.
Pamiętam, jak robiłam sałatkę buraczkową ze śledziem – całą sama musiała zjeść! Nie wiem, co takiego ordynarnego jest w tym połączeniu, że nie przyjęło się w moim domu.
Może jest tak, że w każdym domu są inne smaki i po prostu w Twojej rodzinie ten się nie przyjął! Nie musi być ordynarna, aby po prostu niepodeszła smakowo. :)