Przekąski sylwestrowe


Lada moment będziemy żegnać stary, a witać nowy rok! Jeśli organizujecie imprezę u siebie, to pod jednym względem jesteście na dobrej pozycji, nie musicie przygotowywać nic do jedzenia, bo zrobią to za Was goście. Jedyne, co Wam pozostanie, to posprzątać na drugi dzień. Jeśli natomiast sami będziecie gośćmi, to powinniście przygotować coś smakowitego. Z tej okazji mamy dla Was kilka smakołyków, które przygotujecie bardzo szybko i pomysłowo. 

Śliwki z migdałem zawinięte w boczek 

Potrzebujesz:

15 śliwek kalifornijskich suszonych

15 migdałów

15 plastrów boczku

wykałaczki

papier do pieczenia

  1. Do śliwek wciśnij migdały, po jednym do śliwki.
  2. Śliwki pozawijaj w plastry boczku i przebij wykałaczką.
  3. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach przez 6 minut ok. 25 cm od górnej grzałki.

śliwki

Krewetki grillowane z Chorizo 

Potrzebujesz:

15 sztuk krewetek tygrysich surowych

1 kiełbasa Chorizo

oliwa z oliwek

miód

1 brzoskwinia z puszki

sól, pieprz, ulubione zioła

sok z połowy cytryny

wykałaczki

  1. Krewetki dokładnie opłucz i rozbierz z pancerzyków. Usuń z nich także układ pokarmowy (ciemna żyłka biegnąca od głowy do ogona). Następnie natrzyj je sokiem z cytryny i ziołami. Pozostaw na 20 minut.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry o grubości 2,5 cm. Jeśli jest potrzeba, to zdejmij z nich skórkę.
  3. Brzoskwinię ugnieć widelcem w misce i wymieszaj z łyżeczką miodu. Dopraw ulubionymi ziołami. Ten dip podawaj w osobnej miseczce.
  4. Nabij krewetkę na wykałaczkę i plaster chorizo tak, aby był okryty jej ogonem.
  5. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię grillową lub zwykłą i smaż po 1 minucie z każdej strony.

Roladki z tortilli z serkiem 

Potrzebujesz:

5 pszennych tortilli

2 papryki czerwone

100 g świeżych liści szpinaku

1 op. serka Philadelphia

sól, pieprz

  1. Szpinak dokładnie opłucz i osusz.
  2. Paprykę umyj i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Placki tortilli wysmaruj każdy 1 łyżką serka i dopraw solą z pieprzem.
  4. Następnie rozłóż równomiernie liście i odrobinę papryki.
  5. Tortille zwiń mocno i pokrój na kawałki jak sushi.
  6. Jeśli będą się rozwijać, wbij w nie wykałaczki.

tortille

Paluszki Grissini zawinięte w szynkę 

Potrzebujesz:

1 opakowanie paluszków chlebowych Grissini

1 opakowanie szynki Prosciutto

2 łyżki miodu

suszony rozmaryn

1 kubełek jogurtu naturalnego

  1. Paluszki delikatnie obtocz w miodzie i oprósz ziołami. rozmaryn rozcieraj w palcach, aby go skruszyć.
  2. Paluszki owiń plastrami szynki. Po jednym plasterku na jeden paluszek.
  3. Podawaj z jogurtem naturalnym

grisini

Tartinki  

Potrzebujesz:

2 bagietki pszenne

2 opakowania serka śmietankowego typu Almette

1 słoiczek kawioru

1 papryka

kilka plastrów salami

30 g wędzonego łososia

7 pomidorków koktajlowych

kawałek ogórka

inne ulubione dodatki

  1. Bagietki przetnij w poprzek na kromki o grubości ok 2,5 cm. Możesz je ciąć pod kątem.
  2. Każdą kromkę posmaruj odrobiną serka. Możesz to również zrobić przy użyciu szprycy cukierniczej, nadając im ładnego kształtu.
  3. Dodatki po porcjuj na kawałki wielkości tartinek, i udekoruj je nimi. Kombinacja doboru składników jest dowolna.

tartinki

Chleb ze śliwką i kawiorem 

Potrzebujesz:

5 kromek chleba ze śliwką

2 słoiczki kawioru

150 g serka śmietankowego

3 gałązki koperku

  1. Kromki przekrój na 4 części i nałóż na nie serek.
  2. Koperek dokładnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody, a następnie posiekaj.
  3. Na kanapki wyłóż po jednej łyżeczce kawioru i udekoruj koperkiem.

Szybkie, proste i smaczne! Każdy z Was po powrocie z pracy przygotuje je wszystkie w 1 godzinę. Nie pozostało już nic, tylko życzyć Wam dobrej zabawy!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes