Przekąski sylwestrowe
Lada moment będziemy żegnać stary, a witać nowy rok! Jeśli organizujecie imprezę u siebie, to pod jednym względem jesteście na dobrej pozycji, nie musicie przygotowywać nic do jedzenia, bo zrobią to za Was goście. Jedyne, co Wam pozostanie, to posprzątać na drugi dzień. Jeśli natomiast sami będziecie gośćmi, to powinniście przygotować coś smakowitego. Z tej okazji mamy dla Was kilka smakołyków, które przygotujecie bardzo szybko i pomysłowo.
Śliwki z migdałem zawinięte w boczek
Potrzebujesz:
15 śliwek kalifornijskich suszonych
15 migdałów
15 plastrów boczku
wykałaczki
papier do pieczenia
- Do śliwek wciśnij migdały, po jednym do śliwki.
- Śliwki pozawijaj w plastry boczku i przebij wykałaczką.
- Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach przez 6 minut ok. 25 cm od górnej grzałki.
Krewetki grillowane z Chorizo
Potrzebujesz:
15 sztuk krewetek tygrysich surowych
1 kiełbasa Chorizo
oliwa z oliwek
miód
1 brzoskwinia z puszki
sól, pieprz, ulubione zioła
sok z połowy cytryny
wykałaczki
- Krewetki dokładnie opłucz i rozbierz z pancerzyków. Usuń z nich także układ pokarmowy (ciemna żyłka biegnąca od głowy do ogona). Następnie natrzyj je sokiem z cytryny i ziołami. Pozostaw na 20 minut.
- Kiełbasę pokrój w plastry o grubości 2,5 cm. Jeśli jest potrzeba, to zdejmij z nich skórkę.
- Brzoskwinię ugnieć widelcem w misce i wymieszaj z łyżeczką miodu. Dopraw ulubionymi ziołami. Ten dip podawaj w osobnej miseczce.
- Nabij krewetkę na wykałaczkę i plaster chorizo tak, aby był okryty jej ogonem.
- Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię grillową lub zwykłą i smaż po 1 minucie z każdej strony.
Roladki z tortilli z serkiem
Potrzebujesz:
5 pszennych tortilli
2 papryki czerwone
100 g świeżych liści szpinaku
1 op. serka Philadelphia
sól, pieprz
- Szpinak dokładnie opłucz i osusz.
- Paprykę umyj i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Placki tortilli wysmaruj każdy 1 łyżką serka i dopraw solą z pieprzem.
- Następnie rozłóż równomiernie liście i odrobinę papryki.
- Tortille zwiń mocno i pokrój na kawałki jak sushi.
- Jeśli będą się rozwijać, wbij w nie wykałaczki.
Paluszki Grissini zawinięte w szynkę
Potrzebujesz:
1 opakowanie paluszków chlebowych Grissini
1 opakowanie szynki Prosciutto
2 łyżki miodu
suszony rozmaryn
1 kubełek jogurtu naturalnego
- Paluszki delikatnie obtocz w miodzie i oprósz ziołami. rozmaryn rozcieraj w palcach, aby go skruszyć.
- Paluszki owiń plastrami szynki. Po jednym plasterku na jeden paluszek.
- Podawaj z jogurtem naturalnym
Tartinki
Potrzebujesz:
2 bagietki pszenne
2 opakowania serka śmietankowego typu Almette
1 słoiczek kawioru
1 papryka
kilka plastrów salami
30 g wędzonego łososia
7 pomidorków koktajlowych
kawałek ogórka
inne ulubione dodatki
- Bagietki przetnij w poprzek na kromki o grubości ok 2,5 cm. Możesz je ciąć pod kątem.
- Każdą kromkę posmaruj odrobiną serka. Możesz to również zrobić przy użyciu szprycy cukierniczej, nadając im ładnego kształtu.
- Dodatki po porcjuj na kawałki wielkości tartinek, i udekoruj je nimi. Kombinacja doboru składników jest dowolna.
Chleb ze śliwką i kawiorem
Potrzebujesz:
5 kromek chleba ze śliwką
2 słoiczki kawioru
150 g serka śmietankowego
3 gałązki koperku
- Kromki przekrój na 4 części i nałóż na nie serek.
- Koperek dokładnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody, a następnie posiekaj.
- Na kanapki wyłóż po jednej łyżeczce kawioru i udekoruj koperkiem.
Szybkie, proste i smaczne! Każdy z Was po powrocie z pracy przygotuje je wszystkie w 1 godzinę. Nie pozostało już nic, tylko życzyć Wam dobrej zabawy!