Donaty amerykańskie
- 2 opakowania drożdży suszonych instant po 7 g
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka białego cukru
- 180 ml mleka
- 80 ml oleju
- 60 g białego cukru
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
- około 1 litr oleju do smażenia
- dodatkowo: kolorowa posypka
Polewa z lukru:
- 170 g cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
Polewa czekoladowa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica i wałek
- mikser
- szklanka i mały kieliszek lub nakrętka do wykrawania
- folia spożywcza
- miska
- ręczniki papierowe
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz, aby Donaty wyróżniały się mnóstwem kolorów, to jako polewę przygotuj kilka wersji kolorowego lukru. Wystarczy, że wymieszasz je z ulubionymi kolorami barwników spożywczych. Posypki możesz przygotować z wielu składników jak np.: kruszone pistacje, migdały, mak, wiórki kokosowe, tarta czekolada, kandyzowane skórki owoców oraz wszystko inne co Ci przyjdzie do głowy.
Donaty amerykańskie przepis
- Do garnuszka wlej mleko i olej i podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Następnie dodaj cukier i sól. Podgrzewaj nadal, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostaw do przestudzenia.
- Do ciepłej wody dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż mieszanina zacznie się pienić.
- Do miski miksera wlej przestudzoną mieszankę mleka i oleju, drożdże oraz jajka. Zmiksuj masę.
- Następnie dodawaj po trochu mąkę, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj folia spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 1 - 1,5 godziny.
- Na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
- Za pomocą szklanki wykrawaj w cieście duże kółka, a w środku wykrawaj dziurkę kieliszkiem (lub nakrętką). Środki powstałe po wycięciu zagnieć i rozwałkuj. Z podanych składników wyjdzie około 24 donutów.
- Donuty zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Olej przelej do szerokiego, płaskiego garnka i rozgrzej do temperatury około 180 °C. Smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Usmażone donuty przełóż na ręczniki papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
- Czekoladę połam na kawałki i przełóż do rondelka, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Udekoruj donuty polewą czekoladową i od razu posyp kolorową posypką.
- Cukier puder przesiej i wsyp do miski. Dodaj 3 łyżki gorącego mleka i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj mleka, a jeśli zbyt rzadki dosyp cukru.
- Od razu przystąp do dekoracji – lukier bardzo szybko twardnieje. Po udekorowaniu, zanim lukier zastygnie, posyp donuty kolorową posypką.