Donaty amerykańskie


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 opakowania drożdży suszonych instant po 7 g
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 180 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 60 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • dodatkowo: kolorowa posypka
  • Polewa z lukru:

  • 170 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica i wałek
  • mikser
  • szklanka i mały kieliszek lub nakrętka do wykrawania
  • folia spożywcza
  • miska
  • ręczniki papierowe

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz, aby Donaty wyróżniały się mnóstwem kolorów, to jako polewę przygotuj kilka wersji kolorowego lukru. Wystarczy, że wymieszasz je z ulubionymi kolorami barwników spożywczych. Posypki możesz przygotować z wielu składników jak np.: kruszone pistacje, migdały, mak, wiórki kokosowe, tarta czekolada, kandyzowane skórki owoców oraz wszystko inne co Ci przyjdzie do głowy.

Czy wciąż nie macie pomysłu, jaką niespodziankę zrobić babci w dniu jej święta? Do tego uważacie, że jesteście za duzi na wyklejanie, rysowanie i wycinanie laurek? Jeśli tak, to mamy dla Was świetną propozycję! Osłodźcie babciom ten dzień, przygotowując pyszne pączki amerykańskie, znane również jako donaty. Te kuszące swoimi kolorami słodkości przyozdobią wielkim uśmiechem każdego, kto ich spróbuje - a zwłaszcza babcię...

Donaty amerykańskie przepis

Przygotowanie ciasta:
  1. Do garnuszka wlej mleko i olej i podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  2. Następnie dodaj cukier i sól. Podgrzewaj nadal, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostaw do przestudzenia.
  3. Do ciepłej wody dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż mieszanina zacznie się pienić.
  4. Do miski miksera wlej przestudzoną mieszankę mleka i oleju, drożdże oraz jajka. Zmiksuj masę.
  5. Następnie dodawaj po trochu mąkę, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
  6. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj folia spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 1 - 1,5 godziny.
  7. Na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
  8. Za pomocą szklanki wykrawaj w cieście duże kółka, a w środku wykrawaj dziurkę kieliszkiem (lub nakrętką). Środki powstałe po wycięciu zagnieć i rozwałkuj. Z podanych składników wyjdzie około 24 donutów.
  9. Donuty zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Olej przelej do szerokiego, płaskiego garnka i rozgrzej do temperatury około 180 °C. Smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Usmażone donuty przełóż na ręczniki papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Przyrządzenie polewy czekoladowej:
  1. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do rondelka, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Udekoruj donuty polewą czekoladową i od razu posyp kolorową posypką.
Przyrządzenie polewy z lukru:
  1. Cukier puder przesiej i wsyp do miski. Dodaj 3 łyżki gorącego mleka i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj mleka, a jeśli zbyt rzadki dosyp cukru.
  2. Od razu przystąp do dekoracji – lukier bardzo szybko twardnieje. Po udekorowaniu, zanim lukier zastygnie, posyp donuty kolorową posypką.