O ekspres trzeba dbać – czyli porady dla posiadaczy
Kosztowny zakup oraz codzienne użytkowanie ciśnieniowego ekspresu do kawy ma sens tylko i wyłącznie wtedy, gdy potrafi się dobrze zadbać o to urządzenie. Zaniechanie pielęgnacji zarówno tej codziennej, jak i okresowej, może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, począwszy od „zepsucia” smaku kawy, aż po całkowite zniszczenie i unieruchomienie ekspresu. O czym trzeba bezwzględnie pamiętać, a czego się wystrzegać?
Rodzaj ekspresu a konserwacja
Czy rodzaj ekspresu do kawy ma jakiś związek z jego codzienną pielęgnacją? Nie. Bez względu na to, czy mowa o klasycznym ekspresie ciśnieniowym do kawy, jego automatycznej wersji lub urządzeniu na kapsułki to zawsze trzeba należycie dbać o posiadany sprzęt. Wystarczy zaniedbać kilka elementów, by ekspres przestał dobrze działać, czyli przestać spieniać mleko, nalewać kawę do naczynia, a nawet grzać! Same czynności konserwujące dzieli się na dwie grupy: te wykonywane codziennie oraz te, które wymagają naszej uwagi zaledwie 3-4 razy w roku.
Czyszczenie podstawowe
Aby zapewnić doskonałą jakość naparu, każdorazowo po użyciu urządzenia należy je przeczyścić. Ekspres ciśnieniowy do kawy nie wymaga dużej ilości pracy, wystarczy należycie dbać o spieniacz do mleka oraz o regularne wylewanie z pojemnika wody, która często powoduje osadzanie się kamienia. W pierwszym przypadku spieniacz należy tuż po zakończeniu spieniania mleka przemyć wilgotną ściereczką, tak aby jego resztki nie zaległy się i nie skwaśniały. Na koniec tej czynności można wypuścić odrobinę samej pary. Wodę trzeba wylać, aby nie powodowała osadzania się kamienia lub nie mętniała (co wyczuwa się w smaku kawy). Może to się wydawać banalne, ale wiele osób zapomina, aby usuwać kurz osiadły na obudowie urządzenia. Nieproszony może się dostać w jego zakamarki i wpłynąć na smak kawy i pracę ekspresu. Ekspres kolbowy wymaga cotygodniowego czyszczenia pojemniczka. Do kolby sypiemy specjalny proszek czyszczący i przepuszczamy przez niego gorącą wodę.
Czyszczenie okresowe
Co trzy miesiące należy odkamienić całe urządzenie: można to zrobić za pomocą specjalnych płynów do odkamieniania ekspresu, tabletek lub zwykłego octu. Od czasu do czasu warto przeczyścić dozownik kawy – do tego potrzebna jest specjalna szczoteczka. W przypadku ekspresu do kawy wyposażonego w automatyczny filtr, należy wymienić go na nowy, aby zapewnić sobie nieskazitelnie czystą wodę. Pamiętaj, że regularne czyszczenie ekspresów do kawy pozwala na długą i bezawaryjną pracę urządzenia przez wiele lat. Dodatkowo warto również sprawdzić jak wyglądają zalecenia producenta danego urządzenia (np. Krups).
Podsumowując, do pielęgnacji ekspresu do kawy potrzebne Ci będą:
tabletki przeciw osadzaniu się kamienia
filtr do wody
płyn odkamieniający
wilgotna ścierka
szczoteczka do czyszczenia dozownika kawy
proszek do czyszczenia kolby
Systematyczne czyszczenie ekspresu jest w stanie wyeliminować wiele usterek. Przy ekspresach automatycznych najważniejsze jest czyszczenie spieniacza specjalistycznym płynem, który skutecznie usuwa osad z tłustego mleka. Ważne jest też czyszczenie systemu kawowego tabletką i oczywiście samo odkamienianie.