Quesadilla z kozim serem i suszonymi pomidorami


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto na tortille:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • DIP z pomidorów:

  • 7 połówek suszonych pomidorów
  • 1 świeży, dojrzały pomidor
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 1 główka czosnku polskiego
  • papryka słodka i papryka wędzona
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:

  • 150 g sera koziego
  • 5 połówek suszonych pomidorów
  • świeży rozmaryn
  • rukola

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • wałek
  • blender

Porada szefa kuchni

Idąc za ciosem z rozpędu możesz przygotować kolejne porcje pszennych tortilli, które wykorzystasz np.: do burrito czy nachos. Te drugie wystarczy pokroić w trójkąty i zapiec w piekarniku z drobno tartym serem, natomiast do burrito potrzebne Ci będą placki o nienagannej elastyczności i świeżości. W tym celu zawiń je szczelnie w folię spożywczą i przechowuj w lodówce maksymalnie 6 dni.

Kto z Was posiada jeszcze w swojej kuchennej szafce słoiki ze smakołykami zabrane z domu podczas świątecznej wizyty? Nie kłamać, przyznać się! Jeśli jesteście już znudzeni kapustami, gołąbkami, bigosami i tym podobnymi potrawami, to z okazji dnia bez okazji zróbcie sobie od nich wolne i spróbujcie czegoś na prawdę wyjątkowego i lekko szalonego. Quesadilla z kozim serem, suszonymi pomidorami oraz dodatkiem aromatycznych ziół to nasz sposób na poczucie odrobiny hiszpańskiego słońca, podczas gdy za oknem biało.

Quesadilla z kozim serem i suszonymi pomidorami przepis

  1. Do nagrzanego do 185 stopni piekarnika włóż całą główkę czosnku i piecz do momentu, aż zmięknie. Około 20-30 minut.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta ze sobą. Następnie zalej je wrzątkiem i wymieszaj.
  3. Do ciasta dodaj oliwę i zacznij wyrabiać do uzyskania jego jednolitej masy.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
  5. W tym czasie przygotuj dip. Do wysokiego naczynia przełóż suszone pomidory z oliwą z ich zalewy.
  6. Świeżego pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na 4 części i dodaj do suszonych pomidorów.
  7. Kiedy czosnek będzie gotowy, wyciśnij jego ząbki do naczynia z pomidorami, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. DIP gotowy.
  8. Ostudzone ciasto na tortille podziel na 6 równych części i rozwałkuj na cieniutkie, okrągłe placki.
  9. Smaż na patelni bez tłuszczu do momentu lekkiego zarumienienia i pojawienia się pęcherzy powietrza. Nie smaż ich zbyt długo. Placki muszą zachować swoją elastyczność.
  10. Na 3 gotowe placki wyłóż pokrojony ser kozi, suszone pomidory i drobno pokrojony, świeży rozmaryn.
  11. Każdy placek przykryj drugim i smaż z obu stron, do momentu ich połączenia roztopionym serem.
  12. Quesadille podawaj pokrojone jak pizze z dipem i rukolą.