Quesadilla z kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto na tortille:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml wrzącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
DIP z pomidorów:
- 7 połówek suszonych pomidorów
- 1 świeży, dojrzały pomidor
- oliwa z suszonych pomidorów
- 1 główka czosnku polskiego
- papryka słodka i papryka wędzona
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g sera koziego
- 5 połówek suszonych pomidorów
- świeży rozmaryn
- rukola
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- wałek
- blender
Porada szefa kuchni
Idąc za ciosem z rozpędu możesz przygotować kolejne porcje pszennych tortilli, które wykorzystasz np.: do burrito czy nachos. Te drugie wystarczy pokroić w trójkąty i zapiec w piekarniku z drobno tartym serem, natomiast do burrito potrzebne Ci będą placki o nienagannej elastyczności i świeżości. W tym celu zawiń je szczelnie w folię spożywczą i przechowuj w lodówce maksymalnie 6 dni.
Quesadilla z kozim serem i suszonymi pomidorami przepis
- Do nagrzanego do 185 stopni piekarnika włóż całą główkę czosnku i piecz do momentu, aż zmięknie. Około 20-30 minut.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta ze sobą. Następnie zalej je wrzątkiem i wymieszaj.
- Do ciasta dodaj oliwę i zacznij wyrabiać do uzyskania jego jednolitej masy.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
- W tym czasie przygotuj dip. Do wysokiego naczynia przełóż suszone pomidory z oliwą z ich zalewy.
- Świeżego pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na 4 części i dodaj do suszonych pomidorów.
- Kiedy czosnek będzie gotowy, wyciśnij jego ząbki do naczynia z pomidorami, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. DIP gotowy.
- Ostudzone ciasto na tortille podziel na 6 równych części i rozwałkuj na cieniutkie, okrągłe placki.
- Smaż na patelni bez tłuszczu do momentu lekkiego zarumienienia i pojawienia się pęcherzy powietrza. Nie smaż ich zbyt długo. Placki muszą zachować swoją elastyczność.
- Na 3 gotowe placki wyłóż pokrojony ser kozi, suszone pomidory i drobno pokrojony, świeży rozmaryn.
- Każdy placek przykryj drugim i smaż z obu stron, do momentu ich połączenia roztopionym serem.
- Quesadille podawaj pokrojone jak pizze z dipem i rukolą.