Chrupiące paszteciki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ok. 200-250 ml ciepłej wody
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 650 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Dodatkowo 1 jajko do posmarowania pierożków
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek i stolnica
- przesiewacz do mąki
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Do tej przekąski możesz użyć wielu rodzajów farszu, np. ulubione warzywa, mięsa czy ryby. Każdy z nich oczywiście trzeba najpierw odpowiednio przygotować, bo każdy z nich wymaga obróbki przed podaniem. Ciekawym rozwiązaniem może być również przygotowanie farszu prażonych jabłek lub gruszek.
Chrupiące paszteciki przepis
- Kapustę kiszoną odciśnij z kwasu i przepłucz pod zimną wodą. Przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości na małej mocy palnika.
- Następnie odcedź i zostaw do wystudzenia, a później drobno poszatkuj.
- Pieczarki umyj, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
- Na na rozgrzanym oleju na patelni usmaż najpierw cebulę, a następnie pieczarki, aż odparuje z nich woda.
- Kapustę kiszoną wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Drożdże rozkrusz do osobnego garnka. Dodaj cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Dokładnie rozetrzyj łyżeczką. Rozczyn zostaw ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinna powstać piana.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj oliwę, jajko, żółtko, sól, rozczyn i na początek ok. 200 ml ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarde, dodaj więcej ciepłej wody. Ciasto można także wyrobić w mikserze przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Na stolnicy delikatnie posypanej mąką cienko rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawaj kółeczka. Pierożki nadziewaj przygotowanym farszem pamiętając, aby dokładnie zlepiać brzegi.
- Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut, na złoty kolor.