Bruschetta z pomidorami
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 ząbki czosnku
- gałązka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 bagietki pszenne
- gotowe, zielone pesto
- świeża rukola
- 50 g sera lazur
- sól, pieprz, chili
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
Porada szefa kuchni
Zielone pesto możesz przygotować samodzielnie. W wysokim naczyniu zblenduj kiść liści bazylii, 3 ząbki czosnku i małą garść orzechów nerkowca. Dodaj oliwę, do uzyskania właściwej konsystencji oraz sól i pieprz do smaku. Pamiętaj o tym, że jeśli chcesz umyć bazylię pod bieżącą wodą, to zrób to kilka godzin lub dzień wcześniej. Na jej liściach znajduje się mnóstwo olejków eterycznych, które po prostu spłuczesz, a myjąc ją wcześniej dajesz jej czas na ponowne ich wypuszczenie.
Bruschetta z pomidorami przepis
- Nagrzej piekarnik do temperatury 185 stopni Celsjusza.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do wysokiego naczynia.
- Dodaj obrane ząbki czosnku, pietruszkę, oliwę i przyprawy.
- Całość zblenduj do uzyskania jednolitej pulpy.
- Pokrój bagietki po skosie, na małe kromeczki i ułóż na blaszce, na której później będziesz je zapiekać.
- Każdą kromkę posmaruj grubo pulpą, dodaj pokruszony ser i po odrobinie pesto.
- Tak przygotowaną bruschettę zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut.
- Gotową przekąskę udekoruj świeżą rukolą i posyp chili.