Mistrzowska szarlotka z kruszonką
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej (450 g)
- 1 kostka margaryny (200 g)
- 3 łyżki cukru (40 g)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
Farsz i piana:
- 1 kg jabłek mniej soczystych
- 1 łyżeczka cynamonu (6 g)
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 6 białek
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- mikser
- folia spożywcza
- blaszka do pieczenia 37 x 25 cm
- 2 duże noże
Porada szefa kuchni
Białka przed ubiciem powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywną pianę i cukier dodawaj wtedy gdy będziesz mieć pewność, że piana jest dobrze ubita. Po dodaniu cukru dalej całość ubijaj, lecz na najniższych obrotach. Do piany możesz dać ewentualnie 1 łyżkę budyniu oraz odrobinę soku z cytryny.Po upieczeniu ciasta zostaw je w piekarniku i delikatnie uchyl drzwiczki, po 10 min odchyl je jeszcze bardziej , a po 20 wyciągnij ciasto. Dzięki tym elementom nigdy nie opada. Czasami powodem opadnięcia piany jest również przykrycie ciasta folią – wystrzegajcie się tego, lepiej umieścić blachę na niższych szczebelkach.
Mistrzowska szarlotka z kruszonką przepis
- Na stolnicy przesiej mąkę i dodaj margarynę. Przy pomocy dwóch noży przesiekaj kostkę tak, aby uzyskać drobinki wymieszane z mąką przypominające ziarna ryżu. Dzięki tej metodzie wprowadzisz do ciasta o wiele mniej ciepła, a więc gluten się jeszcze nie uaktywni. Ciasto jest o wiele bardziej kruche.
- Następnie dodaj resztę potrzebnych składników i wyrabiaj już ręcznie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Możesz również całe ciasto przygotować w robocie kuchennym.
- Następnie 1/4 część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny, a pozostałe ciasto (również w folii spożywczej) do lodówki na tyle samo czasu.
- Wyjmij większą część i wyłóż nią równomiernie dno blachy (rozmiar ok. 37 x 25 cm). W kilku miejscach ponakłuwaj je widelcem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza na ok. 10 minut.
- Umyte i osuszone jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, i pozostaw je na 15 minut w misce, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie je odciśnij. Sok nie będzie Ci potrzebny, więc możesz go wypić :).
- Dodaj cynamon oraz półtorej łyżki cukru (pod warunkiem, że jabłka są kwaśne). Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na podpieczony i ostygnięty spód.
- Białka umieść w mice (nie może to być aluminiowa, bo piana się nie ubije) i mikserem ubij na sztywno.
- Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż nie będą wyczuwalne żadne grudki.
- Pianę wyłóż na podłoże z jabłek i delikatnie rozłóż ją równomiernie.
- Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach posypując nim cały wierzch.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 40-50 minut.