Ravioli z wołowiną i sosem pomidorowym
Farsz:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 średnią cebulę
- pół szklanki passaty pomidorowej
- natkę pietruszki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 ml wody
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Sos:
- 4 dojrzałe pomidory
- pół szklanki passaty pomidorowej
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka
TO CI SIĘ PRZYDA
- nożyk do ravioli, foremka do ciastek lub forma do ravioli
- blender
- stolnica i wałek
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz nadać niepowtarzalnego smaku temu daniu, to wprowadź kilka zmian w przepisie na ciasto, ale nie wszystkie naraz :). Sekretem Ravioli jest udane ciasto oraz jego smak. Możesz je przyrządzić wyłącznie z mąki, żółtek jaj oraz odrobiny oliwy i soli. Dodaj do standardowego przepisu różnych przypraw, aby zmienić nie tylko jego smak ale i kolor: zmielone wiórki pomidorów, kurkuma, curry żółte i zielone, wędzona papryka mielona albo sepia. A jakby tego było mało, to ugotujcie je w bulionie warzywnym lub wołowym.
Ravioli z wołowiną i sosem pomidorowym przepis
- Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni z tłuszczem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smaż.
- Kiedy mięso się zarumieni dodaj passatę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Odstaw farsz do przestygnięcia
- Teraz sos. W rondlu, na oliwie, podsmaż pokrojona cebulę i czosnek. Nie musi być drobno.
- Następnie umyj i obierz ze skórki pomidory. Pokrój je w kostkę i smaż w rondlu z cebulą i czosnkiem.
- Gdy pomidory się już rozgotują, dodaj passatę, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2 minuty.
- Składniki na sos zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe.
- Ciasto. Do dużej miski wlej wodę, dodaj jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Teraz do miski stopniowo dodawaj mąkę aż ciasto połączy się na tyle, że będziesz je mógł wyciągnąć z miski.
- Wyrabiaj na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa cienkie placki. Staraj się uzyskać prostokątny kształt placka.
- Na jeden z placków cista wykładaj po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.
- Ciasto wokół farszu przesmaruj wodą, lepiej się sklei. Teraz przykryj całość drugim plackiem i dociskaj palcami wokół kulek farszu. Uważaj żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.
- Czas na wycinanie. Żeby uzyskać oryginalny, kwadratowy kształt ravioli, użyj nożyka. My nie mogliśmy go odnaleźć w sklepie, dlatego wykorzystaliśmy do wycinania foremkę do ciasta.
- Ravioli gotuj na posolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
- Podawaj z sosem. My dodaliśmy jeszcze roszponkę.