Zupa z owoców morza
- 3 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 250 ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów 400 g (lub 6 świeżych pomidorów)
- 300 ml wody
- 250 g świeżych krewetek
- 500 g świeżych małży
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- bagietka
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- toster
- patelnia z szerokim dnem
Porada szefa kuchni
Do przygotowania tego dania użyliśmy nieobranych krewetek, a to dlatego, że podczas gotowania cały aromat jaki się znajduje w pancerzykach pozostanie w zupie. Warto zatem mieć podczas konsumpcji asekuracyjnie jeden talerz przeznaczony na części niejadalne, takie jak skorupki małż czy pancerzyki krewetek. Pomidory z koncentratem warto przed zalaniem wodą przesmażyć z odrobiną oliwy, ponieważ wydobędziemy w ten sposób z nich jeszcze więcej smaku. Nie jest tajemnicą, że owoce morza do najtańszych nie należą, zatem warto celebrować to danie, a można podnieść jego jakość i smak dodając dwóch specyficznych przypraw: odrobiny szafranu do gotującej się zupy i 1/3 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki mielonej. efekt jest naprawdę rewelacyjny! Na bazie tego przepisu możesz przygotować także przepyszny sos do makaronu linguine lub spaghetti. Dodaj odpowiednio mniej wody i gotuj, na tyle długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Zupa z owoców morza przepis
- Czosnek obierz i posiekaj razem z papryczką i szalotką.
- W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek oraz papryczkę i podsmaż.
- Następnie dolej wino i gotuj aż, odparuje alkohol,
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Jeśli używasz świeżych to wcześniej sparz je i obierz ze skórki. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę.
- Całość gotuj na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zupa nieco zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Małże umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń bisiory (nitki wystające ze środka małży).
- Krewetki oczyść z pancerzy, natnij grzbiet i usuń ”czarną nitkę” czyli przewód pokarmowy. Zostaw kilka krewetek nieobranych do dekoracji.
- Owoce morza dodaj do zupy i gotuj przez 3-4 minuty na małym ogniu. Wyrzuć teraz te małże, które się nie otworzyły
- Z bagietki pokrojonej w kromki przygotuj grzanki w tosterze lub podgrzewając je na suchej patelni.
- Na talerze przełóż zupę. Na wierzchu połóż nieobraną krewetkę.
- Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami i lampką białego wina.