Paluszki rybne w tempurze
- 500 g świeżego filetu z dorsza lub innej białej ryby
- 100 g mąki pszennej
- 120 ml lodowatej wody
- 1 cytryna
- sól morska
- pieprz w ziarnach
- olej rzepakowy do smażenia
Dip:
- 3 łyżki chrzanu z żurawiną
- 3 łyżki majonezu
- Koperek
TO CI SIĘ PRZYDA
- ręczniki papierowe
- moździerz kuchenny
- wok lub patelnia z grubym dnem
Porada szefa kuchni
Odmień całkowicie te przekąski dodając do tempury rozgniecione płatki kukurydziane lub przygotuj ją zamiast na zwykłej wodzie, na mleku kokosowym z odrobiną soku z limonki. Pamiętaj także o tym, aby przed smażeniem ryba była sucha. Wystarczy owinąć ją w płat ręcznika papierowego który wchłonie wilgoć. Suchą rybę namaceruj samymi ziołami i kilkoma kroplami sosu sojowego lub ostrygowego.
Paluszki rybne w tempurze przepis
- Filety pokrój w grube paski i dokładnie osusz za pomocą papierowych ręczników.
- Rozgnieć ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć do tego również papieru i tłuczka.
- Osuszone filety skrop sokiem z cytryny i dopraw solą morską i pieprzem.
- Przygotuj tempurę. Do miski wsyp mąkę, wlej lodowatą wodę [ważne żeby woda miała jak najniższą temperaturę] i mieszaj. Nie przejmuj się powstałymi grudkami.
- Paluszki smaż na głębokim oleju. Powinien mieć on temperaturę 180 stopni. Zrób test z odrobiną samego ciasta. Jeżeli zacznie skwierczeć i wypłynie, znaczy że temperatura jest odpowiednia.
- Paluszki smaż po kilka sztuk, aby nie obniżyć temperatury oleju, do momentu aż ciasto się zarumieni.
- Gotowe wykładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Paluszki rybne świetnie sprawdzą się jako danie główne, wówczas podawaj je z ryżem, lub jako przystawka do której zaserwujesz dip.
- Naszą propozycją jest dip na bazie chrzanu z żurawiną. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać i gotowe!