Dowiedzieliśmy się, dlaczego warto polubić kaszę owsianą
Glukan i flukan – czy wiesz, czym są? To rozpuszczalne błonniki, zapewniające uczucie sytości po spożytym posiłku i regulujące poziom cholesterolu we krwi. Ich doskonałym źródłem jest kasza owsiana, której istnienia niekoniecznie wszyscy są świadomi, nawet jeżeli przepadają za płatkami owsianymi.
Kasza owsiana zawiera gros wartościowych składników odżywczych. Zachowanie w kaszy najcenniejszych związków jest skutkiem produkcji. Niekruszone ziarna owsa są tylko oczyszczane i szlifowane, aby nie traciły za dużo na wartości.
Jaką wartość odżywczą ma kasza owsiana?
Nie tylko osoby stosujące różnorodne diety powinny przywiązywać uwagę do dziennego bilansu kalorycznego, ale również np. diabetycy, którzy szczególną uwagę powinni zwracać na węglowodany (wliczane w wyliczoną wartość na dzień) oraz indeks glikemiczny produktów, wskazujący wpływ poszczególnych produktów na poziom glukozy we krwi – po ok. 3 godzinach od spożycia posiłku.
100 g kaszy owsianej zawiera:
- 370 kcal,
- 12 g białka,
- 65 g węglowodanów,
- 6,9 g tłuszczu.
Indeks glikemiczny wynosi 50, przy czym należy pamiętać, aby nie rozgotowywać kaszy, aby go nie zwiększać.
Cenne składniki odżywcze kaszy owsianej
Kasza owsiana to nie tylko świetne źródło wspomnianych rozpuszczalnych błonników, ale również antyoksydantów, których zawartość w tej kaszy jest większa niż w większości warzyw, owoców i zbóż. Kasza owsiana to również źródło minerałów (magnezu, manganu, miedzi, cynku i żelaza) oraz witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy A i E
Czy możesz jeść kaszę owsianą?
Jeżeli walczysz z przewlekłą chorobą lub dolegliwościami, przed spróbowaniem nowego dla Ciebie produktu skonsultuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem.
Kaszy owsianej nie powinny jeść osoby chorujące na celiakię – w czystej postaci nie zawiera glutenu, ale najczęściej jest zanieczyszczona innymi zbożami, więc powinni ją omijać bezglutenowcy. Jest natomiast polecana osobom zmagającym się z trądzikiem (ze względu na cynk), cukrzykom (wspominaliśmy o niskim indeksie glikemicznym) oraz tym, którzy chcą zredukować masę ciała (jeżeli nie mają przeciwwskazań zdrowotnych), ponieważ podczas odchudzania się jest wskazane zwiększenie ilości spożywanego błonnika.
Jak podawać smacznie podawać kaszę owsianą?
Kaszę owsianą podawaj na słodko lub na sposób wytrawny: z cytrusami i owocami jagodowymi, jogurtem naturalnym, bakaliami czy piersią kurczaka na obiad. Możesz wykorzystać ją zarówno do dań ciepłych (np. z piersią kurczaka, panierki do tradycyjnych kotletów schabowych), deserów (z owocami cytrusowymi, jagodowymi, jogurtem naturalnym), jak i przekąsek (domowych batoników z musli).
Jak gotować kaszę owsianą?
Jak przyrządzić kaszę owsianą? Jeżeli ugotujesz ją w mleku, stanie się bardzo gęsta i kleista. Pamiętaj, że w czasie gotowania niemalże trzykrotnie powiększa swoją objętość – nie przesadź z porcją! Gotowanie kaszy na mleku to tylko jeden z pomysłów – możesz ją ugotować także na wodzie.
Standardowo gotujemy kaszę owsianą w proporcjach 1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody. Jeśli zwiększysz ilość wody o np. 0,5 szklanki i będziesz długo gotować kaszę na wolnym ogniu, stanie się bardziej kleista. Zmniejszenie ilości wody sprawi, że kasza owsiana będzie bardziej sypka.
CIEKAWOSTKA: Zarówno kasza owsiana, jak i płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie się składników mineralnych. Z drugiej strony – przeciętne dzienne spożycie kwasu fitynowego utrzymuje się na niskim poziomie, który nie wpływa generalnie na pozyskiwanie przez organizm składników odżywczych z całodniowej diety ani nie powoduje niedoborów (niedobory płyną z całokształtu diety).
Jeżeli chcesz zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego w klasycznych (nie błyskawicznych!) płatkach owsianych, gotuj je przez ok. kwadrans w wodzie, a następnie dodaj do mleka.
Artykuł sponsorowany