Polenta kukurydziana
- 400 g kaszy kukurydzianej instant
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka soli
- 50 g masła
- dodatkowo: masło do smażenia (najlepiej klarowane)
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek
- patelnia grillowa lub zwykła
- forma do wyłożenia polenty (okrągła lub prostokątna)
Porada szefa kuchni
Polentę możesz formować według potrzeb, ale i zastąpisz nią inne produkty. Uformowana na bardzo cienkie plastry, zastąpi makaron do lasagne, a przy tym dodatkowo nasiąknie smakami. Pokrojona w słupki będzie zdrowym zamiennikiem frytek. Uformujesz z niej pyzy i kluski śląskie. Może być także dodatkowym produktem do eleganckich i kolorowych koreczków, a odpowiednio wykrojone kawałki posłużą Ci za kromki do kanapek i sandwitchów. Polenta ma jeszcze jedną ciekawą cechę, można ją piec i grillować, przez co otwierają się kolejne drzwi możliwości. Można ją przygotować także z mąki gryczanej, w taki sam sposób jak polentę kukurydzianą.
Polenta kukurydziana przepis
- W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj łyżkę soli. Gdy woda zacznie się ponownie gotować, wsypuj stopniowo kaszę kukurydzianą energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki.
- Gotuj na małej mocy palnika, cały czas miesząc przez około 8-10 minut. Kasza powinna być kleista i odrywać się od garnka.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie wymieszaj.
- Polentę przełóż do formy (okrągłej lub prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię i zostaw masę do wystygnięcia na ok. 1 godzinę.
- Kiedy masa się zetnie, pokrój ją na prostokąty lub trójkąty.
- Kawałki polenty podsmaż na patelni, na rozgrzanym maśle, na złoto.