Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem
- 300 g mąki pszennej
- 50 ml mleka migdałowego (może być każde inne)
- 75 ml wody
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- miseczka dodatków: suszone pomidory w oliwie, czarne i zielone oliwki, świeży tymianek
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica 26 cm
- czysta ściereczka
- sito do przesiania mąki
Porada szefa kuchni
Do przygotowania tej przekąski możecie użyć wielu, typowych dla kuchni włoskiej dodatków, np.: rozmarynu, mozzarelli, szynki długo dojrzewającej, salami, ostrej papryki, pesto i sardynek. Focaccia bardzo lubi towarzystwo oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem przepis
- Mleko wymieszaj z wodą i podgrzej do temperatury około 40 stopni.
- Przelej wodę z mlekiem do dużej miski. Dodaj drożdże i wymieszaj.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, oliwę i sól – wymieszaj.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli za bardzo klei się do rąk, obsyp je jeszcze odrobiną mąki. Ciasto ma być elastyczne.
- Wyrobione ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie tortownicę wysmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Wyklej nim dno tortownicy.
- Pomidory oraz oliwki pokrój i wymieszaj razem. Następnie wyłóż na ciasto (dodatki możesz również powciskać w ciasto) i całość posyp listkami tymianku i gruboziarnistą sola morską. Odstaw na kolejne pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Po upływie czasu wstaw focaccie do piekarnika i piecz około 35 minut.
- Focaccie podawaj ciepłą, pokrojoną na kawałki. Świetnie smakuje, gdy moczy się ją w oliwie.
Jak mieszkałam we Włoszech to zajadałam się focaccią. Niestety tutaj w Polsce nigdy mi nie wychodzi taka jak we Włoszech. Nie wiem czy to kwestia mąki, czy drożdży. Chętnie spróbuję twojego przepisu, może tym razem mi się poszczęści. :)