Sernik na zimno
Spód:
- 200 g ciastek Digestive
- 100 g miękkiego masła
Masa:
- 8 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 1 kg sera President
- 200 g miękkiego masła
- 6 łyżeczek żelatyny
- 200 g ulubionych świeżych owoców
- 1 galaretka instant
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- mikser
- tortownica o średnicy 26 cm
- mały rondel
Porada szefa kuchni
Aby masa serowa była gęstsza, dodaj do niej odrobinę kaszy manny. Jeśli obawiasz się, że ciasto utknie w blasze, możesz ją uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce sernik z łatwością wyjdzie z formy. Na koniec zdejmij z niego folię spożywczą i oprósz jego boki kaszą manną..
Sernik na zimno przepis
- Masło na spód sernika rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło.
- Herbatniki rozkrusz na bardzo drobno, a następnie wsyp je garnka z ostygniętym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 26 cm i dokładnie ugnieć całość, aby było zwarte.
- Gotowy spód wstaw do zamrażarki na 10 - 15 minut, aby zastygło.
- Rozpuść masło do sernika w rondlu i odstaw na bok aby ostygło.
- Żelatynę namocz w 100 ml ciepłej wody.
- 8 żółtek ubij z cukrem pudrem przy pomocy miksera, aż uzyskasz jasną masę.
- Następnie do całości dodaj ser i miksuj, do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj do masy serowej masło i rozpuszczoną żelatynę, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw masę, aby mogła lekko stężeć, po czym wylej na spód i równomiernie rozłóż.
- Owoce dokładnie opłucz na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Następnie poprzekrawaj je na pół.
- Na masę serową, zanim całkowicie stężeje rozłóż przekrojone owoce.
- W osobnej miseczce przygotuj galaretkę wg przepisu i odstaw do lodówki, aby lekko stężała. Gdy taka już będzie wyłóż ją na wierzch sernika i przykryj całkowicie nią owoce.
- Gotowy sernik włóż jeszcze na ok. 20 – 30 min. do lodówki.
Prezentuje się super, musiało byc bardzo dobre ;)
Wygląda przepysznie! Ciasto na przyszły weekend znalezione, dam znać jak wyszło :)