Ossobuco – przegląd najciekawszych przepisów
Ossobuco to oryginalna potrawa o włoskich korzeniach, która zaczyna zadamawiać się nad Wisłą. Coraz częściej na polskich stołach gości gicz cielęca lub wołowa, przyrządzana zgodnie z recepturami kucharzy mediolańskich.
Jeśli chcesz uświetnić wytworne przyjęcie, uatrakcyjnić świąteczne menu albo sprawić smaczną niespodziankę swoim bliskim, sięgnij po przepis na – mniej lub bardziej – tradycyjne ossobuco (przykładowy przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1556,name,ossobuco-na-kaszy-gryczanej-z-pieczarkami-i-jarmuzem).
Mediolański rarytas w różnych wersjach
Dzięki ossobuco Polacy odkryli na nowo pyszną gicz – mięso wołowe albo cielęce nadzwyczaj kruche, zdrowe, pełne witamin i cennych składników odżywczych. Dania, które można z niego wyczarować, zniewalają kubki smakowe i dosłownie rozpływają się w ustach. Włosi docenili zalety pręgi cielęcej i wołowej już wieki temu – w kuchniach naszych południowych sąsiadów wyborne mięso służy do przygotowywania wielu potraw, nie tylko ossobuco.
Ossobuco wywodzi się z Lombardii, a mówiąc dokładniej – z okolic Mediolanu, włoska nazwa nawiązuje bezpośrednio do giczy i oznacza właśnie kość z dziurą. Kucharze, którzy cenią tradycję, przyrządzają potrawę klasycznie, bez jakichkolwiek modyfikacji. W tej wersji nie dodaje się warzyw, ale wzbogaca bukiet smaków szczyptą cynamonu. Danie serwuje się z gremolatą, która wydobywa z mięsa najskrytsze aromaty. To charakterystyczna kompozycja, oparta na drobno posiekanym czosnku, zielonej pietruszce i skórce świeżo startej cytryny. Szefowie kuchni, którzy nie stronią od eksperymentów, duszą pręgę z jarzynami, najczęściej pomidorami, selerem i marchwią.
Sekret ossobuco, czyli idealnie doprawione mięso
Zgodnie z mediolańską szkolą kulinarną, cielęcinę (albo kruchą wołowinę) powinieneś najpierw obsmażyć na maśle, a następnie długo dusić w czerwonym, wytrawnym winie i pomidorach – aż rozkosznie zmięknie i wszystkie składniki stworzą aromatyczną całość.
Sekret wspaniałego ossobuco kryje się w mięsie, dlatego zadbaj o gicz wysokiej jakości. Wyborne produkty kupisz w sklepach Biedronka, przy okazji wybierz znakomite wino, bez którego specjał wiele traci.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i podsmaż na oliwie i maśle. Gdy nabierze rumieńców, wstaw je do piekarnika. Pokrój cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek – wrzuć warzywa na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i dopraw – przede wszystkim solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę pieprzu cayenne (uważaj, to wyjątkowo ostra przyprawa). Nie obawiaj się ziół – z pewnością wachlarz smaków wybornie uzupełnią liście laurowe i tymianek, przyda się też odrobina passaty pomidorowej. Zalej wszystko winem, rosołem wołowym i poczekaj, aż składniki skomponują się w znakomity sos. Zatop w nim mięso i włóż danie do piekarnika – niech aromaty przenikają się przez 2-3 godziny.
Tradycyjne dodatki, kulinarne inspiracje
Kiedy ossobuco „siedzi” w piekarniku, a rozkoszne zapachy wędrują do najdalszych zakątków domu, przyrządź gremolatę – to nieodzowna „kropka nad i”, która nadaje ton całemu daniu. Rozgnieć czosnek, dodaj skórkę cytrynową i posiekaną natkę pietruszki. Gdy mięso idealnie zmięknie, to znak, że Twoje „ossobuco ala milanese” gotowe. Zaproś zaintrygowanych domowników na wyborną, włoską ucztę.
Twoi bliscy uwielbiają grzyby? Nic straconego – przygotuj ossobuco z kurkami – wystarczy uzupełnić nimi mediolański rarytas kwadrans przed wyjęciem z piekarnika. Niektórzy włoski przysmak serwują na kaszy gryczanej gotowanej z pysznym jarmużem i podsmażanymi pieczarkami. Możesz również podać ossobuco z bigosem z boczniaków i cebuli. Podsmaż boczniaki z cebulą, podduś z pomidorami i dopraw. Jeśli chcesz urzec kubki smakowe domowych łasuchów, dodaj do dania chipsy z ziemniaków grillowych.
Wszystko zależy od Twojej kulinarnej wyobraźni i pomysłowości. Puść wodze fantazji w kuchni – niech tradycyjne mediolańskie przepisy staną się jedynie inspiracją, która pozwoli Ci wyczarować oryginalne, zachwycające dania.
Artykuł sponsorowany