Paella marinera
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500 g owoców morza np. obranych krewetek, małży, kalmarów
- 500 g ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 200 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 800-1000 ml wywaru warzywnego, rybnego lub drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- oliwa lub olej do smażenia
Do podania:
- posiekana natka pietruszki
- cytryna pokrojona w ćwiartki
Opcjonalnie:
- 2 łyżki sosu rybnego
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia do paelli z dwoma uchwytami
Porada szefa kuchni
Do przygotowania paelli powinno się używać ryżu o okrągłych, krótkich ziarnach. Najlepsze gatunki to: Caldoso, Calasparra, Bomba, Valencia. W ostateczności nadaje się do niej także ryż do rissoto. Paellę możecie również przyrządzić z krewetkami oraz langustynkami w pancerzykach, co uwolni ich cały morski aromat wprost do potrawy.
Paella marinera przepis
- Jeśli używasz mrożonych owoców morza, to rozmroź je odpowiednio wcześniej. Małże wyczyść szorstką gąbką, umyj pod bieżącą wodą i usuń bisiory (nitki wystające ze środka małży).
- Cebule z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podsmażaj chwilę z czosnkiem i cebulą.
- Dodaj ryż i podsmażaj, mieszając, aż zrobi się szklisty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos rybny jeśli go używasz. Dopraw do smaku solą i ewentualnie szafranem.
- Dolej wino oraz 800 ml wywaru. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Następnie zmniejsz moc palnika na średnią i gotuj przez około 20 minut. Unikaj mieszania, możesz ewentualnie lekko wstrząsnąć patelnią. Danie gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany. W razie potrzeby dolej wywaru. W połowie gotowania dodaj zielony groszek.
- Na koniec dodaj owoce morza, przykryj patelnię i gotuj dalej na małej mocy palniku przez około 6 minut. Zdejmij danie z palnika i pozostaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty, aby smaki się połączyły.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.