Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej
W 1991 roku Barry Levenson, założyciel Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Winsconsin w USA, ustanowił międzynarodowe świeto musztardy. Jest obchodzone zawsze w pierwszą niedzielę sierpnia, ale dopiero od 13 lat w Polsce. Jeśli Twoja znajomość musztardy kończy się na sarepskiej i stołowej, pora to zmienić!
Zbliżający się 7 sierpnia to doskonała okazja, żeby poznać nie tylko ciekawostki o popularnej i powszechnej musztardzie, ale też poeksperymentować kulinarnie.
Od starożytnych Rzymian do współczesnego muzeum, czyli jak powstała musztarda
W starożytności musztarda pełniła wieloraką rolę – leku o działaniu antybakteryjnym, przeciwreumatycznym i obniżającym ciśnienie krwi, afrodyzjaku i przyprawy. Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans. Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika.
Dopiero w XIII wieku we francuskim Dijon rozpoczęto produkcję musztardy na dużą skalę. Do dzisiaj Dijon jest uważane za jej kolebkę. Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę.
Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy od papryki, a skończywszy nawet na likierach. Obecnie na rynku mamy spory wybór musztard, wśród których królują musztarda dijon, sarepska i stołowa.
Jak wybrać musztardę?
Gruboziarnistą strukturą i bardzo wyrazistym, ostrym smakiem charakteryzują się musztarda rosyjska i sarepska (tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej w Rosji), w których główną rolę pełnią ziarenka zarówno gorczycy białej, jak i czarnej.
Dla miłośników delikatnych smaków i kremowych dodatków do mięs, sałatek czy kanapek produkowane są takie musztardy, jak delikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy).
Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa.
Musztarda chrzanowa znajdzie oczywiście swoje miejsce wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać!
Przepisy z musztardą, które warto znać
Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu.
Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej musztardy z 2 łyżkami miodu, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki.
W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone!
Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek do mięs na grilla, czas to zmienić, aby pierwszą niedzielę sierpnia spędzić niezwykle pysznie!