Kiełbasa w regionalnych daniach
Jesienna aura za oknem nie sprzyja długim spacerom i aktywności. I choć za oknem ponuro i pada, to jesień ma swoją magię. Jesienią chętniej sięgamy po dania syte i rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku.
Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek. Są uniwersalne i mają wszechstronnie zastosowanie w kuchni, a w zależności od dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni, czy cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP.
Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu.
Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków i aromatów stanowi najwyższą, autentyczną i wyjątkową wartość tych okolic. A do rozpoznawalnych produktów należą właśnie kampanijne kiełbasy: podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha.
O tych kiełbasach jest ostatnio głośno, głównie za sprawą kampanii informacyjno-promocyjnej pt. „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”. Kampania promuje trzy specjały, które są certyfikowane w systemie QAFP, co gwarantuje ich wysoką jakość i wyjątkowy, naturalny smak. Z czego to wynika? Przede wszystkim, z jakości surowca użytego do produkcji. Kiełbasy te pochodzą ze sprawdzonego surowca z wiarygodnej, certyfikowanej hodowli, a sposób ich wytwarzania kontrolowany jest na każdym etapie. Tradycyjne receptury, naturalne przyprawy i przestrzeganie restrykcyjnych wymogów przy produkcji czynią te produkty prawdziwymi rarytasami. Jakość związana z surowcem gwarantuje niebywały smak, co z pewnością zachęci konsumentów do wykorzystania kiełbas w jesiennych daniach.
Więcej informacji:
Kontakt dla mediów:
Anna Król-Szostek
+48 784 989 550