Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską
- Makaron tagliatelle
- Pęczek zielonych szparag
- Twardy, dojrzewający ser
- 2 żółtka
- 50 ml śmietanki 30%
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 czerwona papryczka chili
- Zmielona gałka muszkatołowa
- Sól
- Czarny pieprz w ziarnach
TO CI SIĘ PRZYDA
- Tarka do sera
- Durszlak
Porada szefa kuchni
Pamiętaj, aby po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu nie przelewać go zimną wodą. Wówczas smak i struktura makaronu dużo lepiej połączy się z sosem i danie będzie smaczniejsze.
Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską przepis
- Umyj szparagi i odłam stwardniałe końcówki. Następnie pokrój szparagi pod skosem zachowując całe różyczki.
- Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj makaron według instrukcji producenta do momentu aż będzie al dente.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną szynkę parmeńską, suszone pomidory i papryczkę chili.
- Ugotowany makaron przecedź przez durszlak, zachowując wodę w garnku. Do wody po makaronie wsyp szparagi i podgotuj je przez około 2 minuty.
- Odcedzone szparagi przesyp na patelnię z szynką, papryczką i pomidorami. Całość wymieszaj i przesmaż razem.
- Następnie do składników na patelni dodaj makaron. Całość wymieszaj.
- W małej miseczce wymieszaj żółtka ze śmietanką. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- Gotową śmietankę powoli przelej do makaronu. Spróbuj i w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Całość podawaj posypaną startym twardym, dojrzewającym serem.