Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Makaron tagliatelle
  • Pęczek zielonych szparag
  • Twardy, dojrzewający ser
  • 2 żółtka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czerwona papryczka chili
  • Zmielona gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Czarny pieprz w ziarnach

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Tarka do sera
  • Durszlak

Porada szefa kuchni

Pamiętaj, aby po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu nie przelewać go zimną wodą. Wówczas smak i struktura makaronu dużo lepiej połączy się z sosem i danie będzie smaczniejsze.

Sezon na szparagi przypada w Polsce na maj i czerwiec. Te dwa miesiące to najlepszy czas na wzbogacenie swojego codziennego menu o dania z ich udziałem, nie tylko ze względu na smak, ale także na wysoką zawartość witaminy K i kwasu foliowego. Dzisiejsza danie to idealna propozycja na obiad, który z łatwością przygotujesz w 20 minut. Makaron ze szparagami świetnie sprawdzi się również, jako pomysł na kolację z przyjaciółmi wzbogaconą kieliszkiem białego wina.

Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską przepis

  1. Umyj szparagi i odłam stwardniałe końcówki. Następnie pokrój szparagi pod skosem zachowując całe różyczki.
  2. Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj makaron według instrukcji producenta do momentu aż będzie al dente.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną szynkę parmeńską, suszone pomidory i papryczkę chili.
  4. Ugotowany makaron przecedź przez durszlak, zachowując wodę w garnku. Do wody po makaronie wsyp szparagi i podgotuj je przez około 2 minuty.
  5. Odcedzone szparagi przesyp na patelnię z szynką, papryczką i pomidorami. Całość wymieszaj i przesmaż razem.
  6. Następnie do składników na patelni dodaj makaron. Całość wymieszaj.
  7. W małej miseczce wymieszaj żółtka ze śmietanką. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  8. Gotową śmietankę powoli przelej do makaronu. Spróbuj i w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  9. Całość podawaj posypaną startym twardym, dojrzewającym serem.