Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań


Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości.


kapusta1

Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się do najróżniejszych okazji. Jeszcze nieraz nas zaskoczą!

Dla oszczędnych

Kapusta do ekskluzywnych i drogich produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze bardziej soczyste.

Dla dbających o figurę

Kapusta wypełniona jest dobroczynnymi składnikami. Znajdziemy w niej witaminę C, kwas foliowy i błonnik, będący niezastąpiony, jeśli chodzi o sprawne działanie układu pokarmowego. Gołąbki przygotowane z kapusty i lekkostrawnego mięsa (polecamy drób) pozwolą smacznie i wartościowo jeść nawet w czasie diety. Bez wyrzutów sumienia!

Dla zapracowanych

W natłoku codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na spokojne ugotowanie obiadu. Czy mrożona pizza jest naszą jedyną alternatywą? W żadnym razie! Najwyższa pora zapoznać się z daniami jednogarnkowymi, którymi rządzą kapusta i mięso. To wybawienie dla osób, które ciągle są w biegu. Do kuchni wystarczy wejść raz, a posiłek na kilka dni mamy z głowy. Jak wspomnieliśmy na początku, w grę wchodzi nie tylko pracochłonny bigos. Aby stworzyć nowe danie, wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw (paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki) oraz przypraw (majeranek i oregano). Pozostaje już tylko przysmażyć składniki, dolać wody i chwilę poczekać aż wszystkie składniki zmiękną. Prosto i smacznie!

Dla głodomorów

Zdarzają się takie chwile, że masz ochotę zjeść konia z kopytami? Gwarantujemy, że nasz mięsno-kiełbasiany duet będzie znacznie lepszym wyborem! Pozwala na stworzenie dań, które spokojnie mogłyby zostać okrzyknięte „posiłkiem drwala”. Zapiekanka z posiekaną kapustą, mięsem mielonym, przyprawami i serem. Pycha!

Dla obieżyświatów

Mięso i kapusta znakomicie czują się w orientalnych klimatach. Imbir, sos sojowy i kiełki fasoli mung pomogą zamienić te składniki w przepyszną wieprzowinę w chińskim stylu. Takiej potrawy nie powstydziliby się najlepsi azjatyccy szefowie kuchni! Światowe inspiracje znajdziemy także znacznie bliżej. Francuski choucroute garnie to bigos, w którym możemy cieszyć się dużymi, niepokrojonymi kawałkami mięsa. Z kolei cassoeula to włoska wariacja na temat rozgrzewającego gulaszu.

Dla bawiących się tradycją

Wydaje się, że kapusta i mięso są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Nie dla każdego brzmią jak składniki, z których można wyczarować frykasy godne nowoczesnych i modnych restauracji. Zdecydowanie ich nie doceniamy! Są świetnym materiałem dla kulinarnych eksperymentów. Kulebiak z nadzieniem z mięsa i kapusty nie będzie nadawał się na postny, wigilijny stół. Za to stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce.

Dla elegantów

Dawniej kapusta była kojarzona z nieciekawą kuchnią ubogich warstw społecznych. Całe szczęście, że jej wizerunek przeszedł poważną metamorfozę! Dziś w towarzystwie mięsa może pojawić się na eleganckich bankietach i nikt nie uzna tego za skandal. Przeciwnie, ten duet stanie się najbardziej rozchwytywaną parą sezonu! Połączenie mile widziane w czasie uroczystych, rodzinnych obiadów i świętowania ważnych wydarzeń. Nieprawdopodobne? Przepis na żeberka w kapuście, który rozwieje wszelkie wątpliwości, znajdziecie tutaj.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes