Jak wygląda śniadanie w różnych krajach?


Kiedy wstajemy rano do pracy lub szkoły, często jemy śniadanie w biegu. Nie mamy czasu na to, by spotkać się przy stole z bliskimi. Inaczej sytuacja wygląda w weekend, gdy w końcu mamy wolną chwilę. Jak wyglądają śniadania w Polsce i w innych krajach na świecie? Czy bardzo się od siebie różnią? Sprawdź!

Polska

Na naszym rodzimym podwórku zdecydowanie królują kanapki (najpopularniejsze to te z serem i szynką) oraz jajecznica. Ewentualnie sięgamy po płatki z mlekiem. Tak jest zazwyczaj w tygodniu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu o poranku na to, by przygotować posiłek, którym moglibyśmy delektować się długo i spokojnie w towarzystwie najbliższych.

Inaczej jest w wolne dni, szczególnie w weekendy, gdy nie musimy nerwowo spoglądać na zegarek. Wówczas możemy przygotować śniadanie dla całej rodziny – takie, jakie lubimy najbardziej. Jakie są Twoje ulubione propozycje śniadaniowe? Jeśli lubisz dania na słodko, z pewnością przekona Cię taka opcja jak naleśniki z kremem Nutella i orzechami laskowymi!

Aby przygotować ciasto na naleśniki, połącz ze sobą 250 g mąki, 3 jajka, 15 dkg masła i 250 ml mleka. Usmaż naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe naleśniki posmaruj kremem Nutella i posyp posiekanymi orzechami laskowymi – możesz też wybrać inne orzechy. A jak wygląda śniadanie w innych krajach?

Francja

Z francuskim śniadaniem nierozerwalnie kojarzą się słynne croissanty, czyli charakterystyczne rogaliki – obecnie zazwyczaj wypełnione nadzieniem czekoladowym, ale nie tylko. Francja to jednak nie tylko słodkie croissanty. To także m.in. przepyszne, chrupiące bagietki i maślane brioszki.

Francuzi uwielbiają pieczywo i nie można się dziwić, bowiem we francuskim wydaniu jest ono naprawdę pyszne! Poza pieczywem na stołach w ramach śniadania pojawiają się m.in. świeże owoce, warzywa, nabiał, soki. Francuzi, znani z zamiłowania do słodkości, także znają krem Nutella, który niejednokrotnie towarzyszy im w czasie weekendowych śniadań, celebrowanych w gronie najbliższych.

Niemcy

Kraj ten słynie m.in. z pysznych kiełbas i innych wędlin. I rzeczywiście w wielu regionach Niemiec nie może ich zabraknąć podczas śniadania, które stanowi najważniejszy posiłek dnia, dlatego jest obfite i pożywne. Do tego jajka, lokalne sery, dżem i pyszne, chrupkie pieczywo żytnie.

Są jednak i takie regiony, w których ceni się śniadania na słodko, jak np. w Berlinie i Hamburgu. Prawdziwym specjałem kuchni hamburskiej są m.in. słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego z nadzieniem cynamonowym. Krem Nutella komponuje się z nimi wprost wspaniale!

Kanada

Kanadyjczyków z wielu regionów kraju łączy jedno – w ciągu tygodnia jedzą w ogromnym pośpiechu. Przygotowanie i zjedzenie śniadania często nie trwa dłużej niż… 5 minut! Podobnie jest w wielu innych miejscach na świecie, w tym w Polsce. Zupełnie inaczej jest natomiast w weekendy, gdy Kanadyjczycy mają czas dla siebie i rodziny.

Wówczas na stole pojawiają się najróżniejsze potrawy – od boczku, kiełbasek i jajek, po słodkości takie jak gofry, naleśniki i tosty ze słodkimi kremami (np. kremem Nutella). Nie może też zabraknąć świeżych owoców, soków owocowych, kawy i herbaty.

Rosja

Śniadania w Rosji są proste, ale pyszne i pożywne. Popularnym daniem śniadaniowym są np. syrniki (małe placki z mąki, jajek i białego sera) oraz bliny, czyli naleśniki drożdżowe, najczęściej mąki gryczano-żytniej lub gryczano-pszennej. Rosjanie lubią jeść je z kefirem i dżemem.

Ponadto mieszkańcy Rosji uwielbiają białe pieczywo – mają swój własny chleb o nazwie nareznoj. Świetnie komponuje się on ze słodkimi kremami, jak krem Nutella, oraz wieloma innymi dodatkami.

2.00 avg. rating (47% score) - 3 votes