Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich
- 160g mąki z orzechów tygrysich
- 90g banana
- 60g oleju kokosowego nierafinowanego
- 40g tapioki
- Słoik gęstego dżemu porzeczkowego 100% owoców
- 1 puszka gęstego mleka kokosowego
- 120g gorzej czekolady 85%
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- Aromat pomarańczowy lub skórka pomarańczowa sproszkowana albo suszona
Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich przepis
Najwygodniej jest to zrobić używając blendera. Kolejno dodajemy odważone obie mąki – z orzechów tygrysich oraz tapiokę.
2. Całość zagniatamy porządnie ręką do połączenia wszystkich składników, formujemy z tego kulę I tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty. W zależności od piekarnika pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni na termoobiegu.
Kiedy spód do tarty jest w piekarniku zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego.
4. W garnku mocno podgrzewamy mleko kokosowe I dodajemy ksylitol lub inne słodzidło jeśli jest taka potrzeba. Trzymamy mleko na “gazie” tylko do momentu rozpuszczenia się ksylitolu.
5. Odstawiamy I wrzucamy czekoladę połamaną na drobne kawałki ( ważne by mleko nie gotowało się w momencie dodawania czekolady, ponieważ może się zważyć).
6. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady I uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Dodajemy aromat pomarańczowy i/lub skórkę pomarańczową sproszkowaną.
8. Masę odstawiamy do wystudzenia.
9. Na upieczony I wystudzony spód wykładamy dżem porzeczkowy.
10. Chłodzimy w lodówce około 6 godzin.
Gotową tartę można udekorować skórką pomarańczową, podpieczonymi orzechami czy liofilizowanymi owocami według własnej fantazji.